Реклама / Ads
7| 3966 |21.07.2019 НОВИНИ

Председателят на КЗЛД: Санкцията за НАП никак няма да е малка

.
Венцислав Караджов
Със сигурност ще има санкции за НАП, тя няма да бъде малка. Този тип нарушения в Европа винаги завършват с високи санкции към администратора. Проверката ще започне в понеделник. Предварителна е информацията, че данните не са били криптирани, но това е очевидно от теча.
 

Това заяви в председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред Нова телевизия. Той  е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

 

По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”. „Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

 

„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни още шефът на комисията.

 

По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Бърз кредит не може да се тегли без реално копие на личната копие. Могат да се направят злоупотреби ако ги позволят нотариусите, адвокатите, бенките .

 

5 милиона лева за цялата държавна администрация не са достатъчни, смята Караджов. Трябва да има ясна стратегия и предвидимост в прилагането на тази стратегия, да са ясни мерките, които трябва да се приложат. Семинарите и обученията са спорадични, но това не гарантира натрупване на знания.

 

"Аз съм експерт, в какво качество да искам оставки. Назначен съм като държавен служител", отговори Караджов на въпроса дали ще иска оставки.

 

По думите му проверката в НАП трябва да продължи максимум един месец. Би трябвало да е три месеца, но всички екипи са готови, заради високия обществен интерес.  "НАП обявиха, че става въпрос за приложение. Трябва да проверим и другите 20 дали не са уязвими. Дори и да има разпределение по папки политици и магистрати това не е необичайно, защото те декларират публично своя информация.", обясни още председателят на КЗЛД.

 

"Повече от  10 000 ЕГН бяха използвани за регистрация на политически парти, когато започна да работи комисията, но на последните избори жалбите са само три, което означава, че пазар на личните данни е овладян.", заяви още Караджов.

 

"Има закон за вреди на държавата има Конституция и всеки има право да потърси правата си, но ако жалбите са до комисията, хората трябва да знаят, че няма да получат някакво обезщетение, жалбите трябва да са до съда.", завърши експертът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8702 |13.07.2019 Скандал в БТВ! Председателят на КНСБ напусна обиден студиото, обвини водещата, че не му дава думата . 2| 4231 |21.06.2019 Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протестите . 2| 4034 |12.06.2019 Председателят на БЛС за медицинските протести: Договаряме цени за дейности, не заплати . 0| 4072 |05.06.2019 Председателят на ДАМТН: Над 400 язовира у нас са за спешен ремонт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads