Реклама / Ads
1| 4710 |03.09.2008 НОВИНИ

Председателят на ВАС призна за купени съдии

.
Бизнесмени и политици имат свои хора в съдебната система. Те ги отглеждат и развиват в кариерата, заяви по Нова телевизия председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.
 
Той допълни, че съответните избарнници се отблагодаряват на покровителите си като решават техни проблеми със съдебната власт. Тези хора са разпознаваеми, имам дори определени съмнения, но нямам доказателства, каза още Пенчев.

Зарибяването ставало като се набележи способен млад човек и му се осигури възможност за бърза кариера или пък му се плащат пари. Той расте, заема позиция в най-висшите звена на съдебната система и с действията си защитава интересите на покровителите. Този корупционен модел заработил след навлизането на страната в преход, след 1989 г. Това станало възможно, тъй като от съда започнали да зависят неща, свързани с големи пари, големи икономически и политически интереси. Става дума за влияние върху избори, регистрации, търговски дела за милиони лева, концесии, имотни заменки, придобиване на имущество, приватизация и пр.
такава схема се прилагала и в други сфери на обществения живот. Но това е затворен кръг?! Как тогава ще се случат реформите, за които все говорим и очакваме? - възкликна водещият Георги Коритаров. Константин Пенчев обаче го успокои, че въпреки корупционната практика, той бил оптимист, че реформите все пак се провеждат. Единият път, който бил класически, биз дасе проведат разследвания и да се изровят корумпираните. Това обаче било почти обречен вариант, тъй като не се знаело кой кого и как ще разследва. Другият път бил по-бавен, но сигурен - да се противодейства на внедрените кадри. В момента съществували 5-10 подобни канали на различни нива в държавата. изнесмени, които са с голямо влияние в политиката, са създателите на каналите и в съдебната система, каза Пенчев. Най-опасна, според него, е корупцията на местно ниво - пресече ли се тя, много по-лесно щяла да бъде ударена и корупцията по високите нива.
Не е моя работа да преследвам корумпираните съдии, категоричен е председателят на ВАС. Има си служби, които трябва да следят и залавят нарушителите на законността. Подкупните съдии са хора, известни в обществото, защото те са търговци - не е трудно да се установят кои са. Всички ги знаят, но службите си траят, допълни Пенчев. Моето възмущение е по-скоро от народни представители, които си позволяват да оказват натиск на председателя на ВАС по конкретни дела. Такива имало в БСП и Атака. Въпреки всичко шефът на ВАС е оптимист за реформата в съдебната система. Самите политици и бизнесмените почнали да разбират, че нямат полза да корумпират съда, защото днес едни са на власт, утре други и не могат да плащат до безкрай. Затова било по-добре да има добри закони, които да работят.

 

Обикновено питане: Разбираме, че един съдия е корумпиран. Обаждаме го на прокуратурата. Там обаче попадаме на корумпиран прокурор. Той възлага на ДАНС да извърши проверка и събере доказателства. Съответните служители обаче се оказват „под влияние" на политици или бизнесмени, които имат други идеи за нарочения съдия. Накрая прокуратурата съобщава, че няма данни техният колега магистрат да е купен. Искаме да знаем две неща: как се нарича този кръг и кой ще дръзне да го наруши. Само питаме, не се заяждаме.

Смешка
Съдия към обвиняем:

- Имате ли алиби за часа на престъплението?

- В евро или лева?

 Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4964 |01.09.2008 Кр. Горсов си призна за тежък проблем с хазарта . 18| 5052 |25.08.2008 Русия започна процедура по признаване на Абхазия и Южна Осетия . 26| 4701 |18.08.2008 Каузата на ГЕРБ е да извади ДПС от властта, признава Б. Борисов . 0| 4326 |08.07.2008 Над 200 млн. лв. стрували „купените гласове” на местния вот през 2007 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads