Реклама / Ads
4| 6581 |25.02.2010 НОВИНИ

СУ представя международния профил на "възродителния процес"

.
Вторият том на сборник с документи за "възродителния процес" ще бъде представен днес в СУ“Св. Климен Охридски”.
 

В него доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Евгения Калинова, преподаватели по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски", са събрали и систематизирали повече от 500 архивни материала, които отразяват международните измерения на този процес – влиянието му върху отношенията на България с Турция, страните от Варшавския договор, западноевропейските държави, САЩ, арабския свят.

“До сега няма издание, правено по този начин и представящо извори от Централния държавен архив на Република България, Дипломатическия архив на Министерството на външните работи, Архива на МВР и Архива на БТА”, казва доц. Евгения Калинова. ”Документите, които са разпределени в два тома, представят различни аспекти на този процес.

В първия том -  „Българската държава и българските турци (средата на 30-те – началото на 90-те години на ХХ век)”, се проследява еволюцията на българската държава към турската общност в България от последното десетилетие на Третото българско царство до 1989 г. Акцентът в него е поставен върху насилствената смяна на имената на турците в България, което бележи началото на асимилационна политика, наречена от управляващите „възродителен процес”.

Вторият том е посветен изцяло на международния  профил на "възродителния процес". Това, което беше особено важно за нас е не да повтаряме вече известни факти и истини за тези събития, а да представим сложните процеси в българското общество и държава, които довеждат до този акт на насилие срещу част от българските граждани", обяснява доц. Калинова.

Сборникът с документи за "възродителния процес" е официално издание на Държавна агенция “Архиви” и е част от голяма поредица, наречена “Архивите говорят”.

Символично неговото издаване съвпада с 25-годишнината от насилствената смяна на имената на българските турци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5022 |22.02.2010 Представяме България на IFT Belgrade 2010 . 0| 5206 |21.01.2010 Хванаха измамник, представял се за Зорка Първанова . 1| 4561 |02.10.2009 Ново поколение измами - представят се за министри . 7| 7707 |19.05.2009 Нона Йотова представя стихове и песни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads