Реклама / Ads
5| 5394 |26.05.2014 НОВИНИ

Преференциалният вот - желан

.
На българите, изглежда, им хареса възможността да гласуват за конкретна личност, след като социолозите регистрираха голям успех на преференциите след вчерашния евровот. Това би могло да се тълкува като първа успешна крачка към въвеждането на чист мажоритарен вот.
 

Около 43% от участвалите в изборите са се възползвали от възможността да отбележат предпочитания от тях кандидат в партийните и коалиционните листи според данните от екзитпола на "Галъп". Приблизително същия процент съобщават и от "Екзакта". Според "Алфа Рисърч" процентът обаче е 30. Дали ще се стигне до размествания, ще стане ясно в следващите дни.

Прагът на преференциите според новия Изборен кодекс е 5%. Т.е., за да заеме водаческото място, един кандидат трябва да събере предпочитанията на 5% от гласувалите за неговата партия или коалиция. Процентът на хората, възползвали се от мажоритарния елемент, е огромен в сравнение с предишните евроизбори през 2009 г., пише "Сега". Тогава едва 16% прибегнаха до преференцията (410 000 души).

Най-силна е мажоритарната интрига при Реформаторския блок, чиито симпатизанти са раздвоени между водача Меглена Кунева и втория в листата - Светослав Малинов. Още преди началото на кампанията неформалният лидер на основната съставляваща партия ДСБ Иван Костов призова своите привърженици да гласуват за кандидата на партията - Малинов.

Съпротивата на десебарите срещу Кунева е заради предишното й участие във властта като министър по европейските въпроси в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" и еврокомисар, излъчен от тройната коалиция през 2007 г. Социолозите пресмятат, че около 57% от подкрепилите РБ са отбелязали и предпочитание. По активност ги следва ББЦ - между 44 и 51 процента.

Ако преброяването на гласовете потвърди високия процент на преференциите, това ще е сериозна пречка пред БСП и ДПС да отменят мажоритарния елемент за следващи парламентарни и местни избори, каквото е намерението им.
Преференциите бяха въведени за първи път през 2007 г. на първите избори за евродепутати, но високият праг от 15% спъна възможността за размествания. В НДСВ Антония Първанова с 8.31% не можа да измести водачката Биляна Раева с 5.46 на сто.

Непреодолимите 15 процента бяха запазени и на вота през 2009 г. Бариерата тогава прескочиха само двете водачки на НДСВ и "Синята коалиция" - Меглена Кунева (28.5%) и Надежда Нейнски (16.5%), но това не доведе до промяна в подредбата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4998 |09.04.2014 Делян Пеевски - сред най-желаните за евродепутат . 23| 6189 |08.01.2014 БСП:Държавните служители навършили възраст - в пенсия независимо от желанието им . 26| 5225 |05.01.2014 Марковски: Има желание делото "Чакъра" да се използва политически . 14| 4822 |20.09.2013 Премиерът Орешарски представи програма за растеж и добри пожелания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads