Реклама / Ads
2| 5758 |18.10.2007 НОВИНИ

Преговори, протести, задръствания = София днес

.
Под прозорците на преговарящите по учителските заплати ще гърмят гласовете на 50 000 участници във втория национален митинг. Въвеждат се промени в движението в София.
 

Продължават преговорите между министрите на финансите и на образованието и науката Пламен Орешарски и Даниел Вълчев със синдикатите за увеличение на учителските заплати. Едновременно с това продължават и протестите на учителите - днес се провежда вторият национален митинг. 50 000 учители от цялата страна ще дойдат в София. Стачкуващите се заканват да направят жива верига пред парламента.

Митинг-шествието ще започне от два лъча. Първият тръгва в 11.00 ч. от НДК и ще премине по бул. "Витоша", пл. "Света Неделя", бул."Цар Освободител", пл. "Независимост" - до пл. "Александър Първи". Вторият лъч ще тръгне в същия час от пл. "Св. Ал. Невски", по ул. "Московска", ул. "Г. С Раковски", бул. "Цар Освободител" - до пл. "Александър Първи". След събирането на двата лъча шествието ще тръгне в 13.00 ч. от пл. "Александър Първи" по бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание", където от 13.45 до 15.00 ч. ще се състои митинг, извън зоната за сигурност около Народното събрание, с присъствие на учители на бул." Васил Левски", ул. "Оборище", пл. "Ал. Невски", ул. "Московска", ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". В 15.00 ч. шествието ще се върне по бул. "Цар Освободител" до пл. "Александър Първи".

img_6948.jpg
 снимки Вяра Йовева

Frognews.bg напомня, че представители на трите учителски синдиката разговаряха с министър-председателя Сергей Станишев повече от два часа, след което Станишев каза, че има готовност средната брутна работна заплата да бъде увеличена на 650 лв. до 1 юли догодина. Премиерът изрази надежда, че скоро учителската стачка ще приключи и въпросът ще бъде решен по взаимно съгласие. Часове, след като синдикатите бяха склонни да подпишат споразумение за увеличаване на средната учителска заплата на 650 лева от 1 юли 2008 г., стана ясно, че се е получило объркване в сметките и всъщност те искат повече пари. Сега синдикатите ще настояват за 789 лева средна заплата на учителите и 427 лева заплата за непедагогическия персонал. Самият министър се изненада от новото искане и отказа да коментира преди да се е запознал с него. Сред протестиращите учителите възникна неяснота дали предлаганото увеличение на учителските заплатите от страна на правителството е за средната брутна заплата или за начална работна заплата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5057 |11.10.2007 Учителски гласове срещу синдикални босове, шествия в София . 4| 6044 |10.10.2007 Заимов: "Пари в София има!" - Борисов - "Вече няма!" . 3| 5186 |09.10.2007 Първи генералски дуел в София . 4| 5655 |26.09.2007 Партията на Ковачки хареса историк социалдемократ за София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads