Реклама / Ads
3| 5804 |24.12.2009 НОВИНИ

Преговорите за "Южен поток" стартират през януари

.
През януари 2010 г. „Газпром“ ще преговаря с България за осъществяването на проекта за газопровод „Южен поток“, се казва в съобщение на министерството на енергетиката след приключване на преговорите между руския министър на енергетиката Сергей Шматко и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Траков.
 

По време на срещата страните обсъдиха широк кръг въпроси, засягащи енергийното сътрудничество между двете страни, включително реализацията на енергийните проекти - „Южен поток“, „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, а също така обсъдиха въпроса за доставките на руски природен газ за България. „Много положителна е динамиката на развитието на сътрудничеството с България по въпроса за реализацията на проекта „Южен поток“. В най-скоро време – през януари – планираме преговори между българските колеги и „Газпром“, заяви руският министър. Шматко и Трайков обсъдиха също така въпросите за доставката на руски газ в България. Един от договорите за доставка на руски природен газ изтича през 2010 г. „Необходимо е колкото е възможно по-скоро да започнем преговори за новия договор“, отбеляза, руският министър. Руската страна ще може да предложи на България привлекателни търговски предложения и разчита, че новият договор ще бъде „дългосрочен и прозрачен за всички“. „Ние сме много заинтересовани да запазим България в качеството на наш традиционен клиент и ще се стараем да направим такива предложения за доставките на газ, които биха били привлекателни за българския клиент“, каза Шматко. България в момента получава газ единствено от Русия. Новото българско правителство, което дойде на власт през лятото на 2009 г., заяви, че възнамерява да разнообрази доставчиците заради януарската газова криза. Тогава „Газпром“ спря газа за Украйна, която не си бе платила, а Киев на свой ред прекрати транзита на руско синьо гориво за европейските потребители. Сред пострадалите страни се оказа България. Настоящото правителство на България подкрепя „Южен поток“, който трябва да прекрати зависимостта от транзитните страни.

За момента София все още не е решила окончателно дали смята за продължи с реализацията на проектите за петролопровод Бургас-Александруполис и строителството на АЕЦ „Белене“. За изминалите десет месеца на 2009 г. общият обем на доставения руски газ възлиза на 1,9 милиарда куб.м. Транзитът на газ през територията на България за 10-те месеца на годината достигна 10 милиарда куб.м. Срокът на действие на договорите за доставката на газ за българския пазар изтичат в края на 2010 г. По-нататъшните отношения в частта за доставка на руски природен газ за българския пазар след 2010 г. ще се осъществява в съответствие с меморандума за по-нататъшно развитие на руско-българското сътрудничество в газовия отрасъл от 18 декември 2006 г. Проектът „Южен поток“ предвижда построяването на тръбопровод по дъното на Черно море дълъг около 900 км от Новоросийск до Варна. Инициатори на проекта са Русия и Италия. По газопровода, чийто морски капацитет ще бъда 63 милиарда куб.м. газ годишно, ще се експортира от 2015 г. 35% от общия обем руски газ за Европа. Акционери са „Газпром“ и ЕНИ. Вече е достигната договореност към тях да се присъедини и френската ЕdF. За реализацията на сухопътната част от проекта руската страна подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария и Гърция, Словения и планира да подпише договор с Австрия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5069 |28.09.2009 Борисов: Преговорите за АЕЦ Белене продължават . 14| 6454 |03.05.2009 Светнали сме "Газпром" да не играе на парче за "Южен поток" . 12| 5157 |16.04.2008 Преговорите започват; хармонията е привидна . 4| 4602 |08.12.2007 Крах на преговорите за статута на Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads