Реклама / Ads
5| 4849 |07.10.2007 НОВИНИ

Преговорите между учителите и властта продължават на експертно ниво

.
Преговорите между Министерството на образованието и науката и учителските синдикати ще продължат утре на експертно равнище. Това стана ясно след повече от два часа разговори между Даниел Вълчев, финансовият министър Пламен Орешарски и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа”.
 

По време на днешните дискусии финансовият министър Пламен Орешарски каза, че Националното сдружение на общините в България трябва да бъде включено в разговорите. Той изнесе информация, че средната работна заплата на педагогическия персонал в средното образование е 472 лв. В тази сума се включва и тринадесетата заплата.  "Това е над средната заплата за страната и ние сме единствената държава в Източна Европа с такова съотношение. От всички 27 държави членки на ЕС в малко страни, предимно по-богатите средната учителска заплата е по-голяма от средната за страната", обясни Орешарски. Финансист № 1 подчерта, че в нито една от новите 10 страни членки на ЕС няма такова съотношение между средната работната заплата за страната и средната работна заплата в образованието. Министърът напомни още, че живеем в България с български стандарти, с български цени и заплати. Той изрази надежда, че синдикатите ще се съгласят с приоритетността на образователния сектор и няма да подкрепят други производни действия в други сектори.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов пък обясни, че диалогът не бива да бъде проточван до безкрай и предложи премиерът Сергей Станишев да се включи в разрешаването на проблема. Колегата му от КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пък каза, че неговият синдикат активно си сътрудничи за определяне на приоритетните сектори на държавата с финансовото министерство. Според него има сектори, които трябва да бъдат ликвидирани, за да бъдат изразходвани ефективно държавните пари.

Близо час и половина след началото на днешните преговори Янка Такева напусна обидена залата и каза, че отношението към нея е пример за дискриминация на жените в образованието. Според нея правителството все още не осъзнавало важността на стачката и протестите на учителите. Синдикатите още не знаели колко процента от БВП ще се отделят за образованието. "Няма какво да се заблуждаваме - макрорамката за Бюджет 2008 г. е готова", заяви Такева. И добави, разходната част от бюджета обслужвала чужди интереси.
Министър Вълчев обяви, че до дни ще представи отчетите за икономиите в системата на образованието за деветмесечието. Той призна, че по време на стачка се преговаря по-трудно отколкото в спокойна атмосфера. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5281 |06.10.2007 Станишев май съжалява за обещани заплати на учителите . 2| 4663 |05.10.2007 Вълчев с конкретна оферта към учителите, но от 2008 г . 1| 4703 |04.10.2007 Синдикати и министри не се разбраха, но преговорите ще продължат . 0| 5170 |01.10.2007 Учителите разпънаха палатки срещу непукизма на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads