Реклама / Ads
54| 5412 |01.12.2011 НОВИНИ

Преговорите се провалиха, синдикатите недоволни

.
Искра Фидосова
Преговорите между депутатите от ГЕРБ и представителите на синдикатите се провалиха. Стачкуващите напуснаха недоволни срещата с управляващите.
 

 

Искра Фидосова категорично заяви: „Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете" и се обърна към българските граждани с призива да не се подвеждат. Тя е категорична, че позицията на управляващите за постепенно вдигане на пенсионната възраст в 4 месеца, е правилната.

 

КНСБ още днес свиква стачния комитет, за да набележат ответни действия, които ще бъдат координирани с КТ „Подкрепа". Синдикалистите упрекнаха управляващите, че не се изпълнява споразумението им и припомниха, че имаха договореност да се криминализира неплащането на осигуровки. Те изразиха недоволство и от това, че се планира да отпадне швейцарското правило за индексиране на пенсиите от следващата година и предупредиха, че сметките на управляващите не са верни няма да стопят дефицита на НОИ. ГЕРБ съобщиха, че за утре е насрочено заседание на Тристранния съвет. Синдикатите обаче категорично заявиха, че няма да участват.

 

В момента тече среща между депутатите от ГЕРРБ и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, след което се очаква Дянков да оповести окончателното решение. По-рано днес след консултации с премиера Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ отидоха на среща със синдикалистите, която се проведе в парламента, с предложение за „плавно, постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране 2012 - 2013 г. и 2014г. с по 4 месеца от началото на годината. Това каза в кулоарите на парламента преди срещата зам.- шефът на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

 

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че плавното увеличени на възрастта за пенсионира ще касае всички категории труд - първа, втора и трета. Това също е промяна, тъй като снощи управляващите предложиха засегната да бъде само трета категория.


По думите на Фидосова некоректно е да се твърди, че под натиск управляващите отстъпили и променили позицията си следствие на стачките. Тя подчерта, че управляващите не проявяват политически инат за каквото и да било и заяви, че ги движи интересът на българските граждани. Фидосова потвърди, че на срещата ще дойде и финансовият министър Симеон Дянков.

 

Предложението за плавно повишаване на пенсионната възраст ще се обсъди внимателно, но и в контекста и на запазването на добавката за прослужено време, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

 

„Ще коментираме това предложение, ще го обсъдим и ще представим позицията на нашите браншови структури и на колегите си от "Подкрепа", посочи синдикалният лидер.

 

По думите му в предложението на ГЕРБ има няколко допълнителни текста, които променят начина, по който се индексират пенсиите и начинът, по който се отчита тежестта на всяка година стаж в размера на наличната пенсия.

 

„Трябва да погледнем комплексно. Според нас е наистина важно да получим съгласие от правителството, че добавката за клас, няма да бъде отнемана, защото иначе ще сме си свършили работата наполовина. Все пак съм оптимист, че след вчерашния митинг започна интензивен диалог, който се надявам да доведе до разумни решения", посочи още Пламен Димитров.

 

От своя страна депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира, че предложението е протегната ръка към синдикатите за възстановяване на нормалния диалог.

 

„От 2012-а, 2013-а, 2014-а година да се увеличава възрастта за пенсиониране само на Трета категория, като от 2015-а това увеличение да продължи с идеята в края на 2017-а година да сме достигнали до 65 години възраст за пенсиониране на мъже и 63 за жени, тоест да имаме в целия този период увеличение от 2 години на възрастта за пенсиониране в трета категория", поясни Главчев.

 

Протегната е ръка от страна на ГЕРБ към синдикатите", категоричен бе той.

 

Преди да започне заседанието лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев изказа опасението, че управляващите се опитват да удовлетворят каприза на финансовия министър.

 

Заседанието се провежда в зала Запад, която е на втория етаж и е съседна на пресглаерията, в която са разположени компютрите за журналисти. Заради срещата за пенсиите журналистите обаче настоятелно бяха помолени да освободят етажа.

 

Frognews.bg припомня, вчера двете синдикални централи изкараха на протест близо 30 хиляди души, които три часа бяха около парламента.В резултат на това ГЕРБ оттегли проекта си за пенсионна реформа, предвиждащ увеличаване с една година стажа от първи януари 2012. Герберите се съгласиха и на преговори със синдикатите, които заплашиха с национална стачка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6178 |30.11.2011 Синдикатите: Дянков да си ходи да освобождава други народи! . 47| 5931 |21.11.2011 Синдикатите: Оставете Тотю; Дянков да си ходи! . 88| 5857 |20.11.2011 Синдикатите: Пипнеш ли "клас", падаш от власт! . 78| 5990 |17.11.2011 Синдикатите излизат "на дюшеци", готвят национална стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads