Реклама / Ads
8| 4997 |25.07.2013 НОВИНИ

Прекратяват делото срещу Гергана

.
Гергана Червенкова Източник: Булфото
Софийският апелативен съд ще прекрати в четвъртък делото за изпращане на Гергана Червенкова в САЩ. Това стана възможно, след като във вторник в късния следобед американското посолство съобщи, че прокуратурата в Ню Йорк се отказва да иска екстрадирането на българката засега.
 

Процесът е насрочен за 9,30 ч и се очаква отново да дойдат десетки приятели на Гергана. Те не спряха да я подкрепят през последните осем месеца, пише 24 часа.
 

37-годишната българка бе обвинена в Ню Нюрк и Ню Джърси , че е изпрала 5 млн. долара и е продавала онлайн лекарства, които съдържат наркотични вещества. Тя многократно обясни, че е работила на трудов договор във фирма за търговия с лекарства като статистик без никакви права да се разпорежда с банкови сметки. Гергана бе задържана за първи път на 30 ноември, но след три дни освободена срещу 500 лв. гаранция.

След като делото за екстрадирането  тръгна в съда, бе арестувана отново и прекара зад решетките повече от 50 дни. Гергана бе освободена преди около двайсет дни срещу 1000 лв. гаранция.
 

“След отказа от екстрадиция отпада правното основание делото да продължава тук”, обясни вчера Георги Варамезов, адвокат на Гергана. Българските защитници обаче ще продължат да се занимават със случая, но чрез американските им колеги. В САЩ защитата на Гергана е поета от адвокатска кантора, като основно се занимават двама души.  Те ще получат от българските си колеги както решението на Софийския апелативен съд, така и всички документи, които българката е подготвила.

Американските адвокати ще ги предадат на прокуратурата в Ню Йорк, която продължава разследването.
 

“Очакваме те да разберат и от тях да научим каква е причината за отказа от екстрадиция, защото досега не ни е известна”, каза адвакат Варамезов.

“Ако българското посолство в САЩ е действало за разрешаването на проблема, това е ставало по съвсем формален, а не официален начин”, казаха за “24 часа” от външното министерство в София, помолени за коментар. Дипломатическите институции в случая са само куриери и най-много да са предавали ноти. Причината е, че въпросът се решава между съдебните институции в двете държави.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6150 |23.07.2013 САЩ оттегли екстрадицията на Гергана Червенкова . 13| 6561 |19.07.2013 Отложиха делото срещу Гергана Червенкова . 7| 6733 |19.07.2013 Гергана Червенкова: Държавата не може да ми помогне . 17| 6364 |16.07.2013 Владимир Писанчев: Делото "Галерия" е мит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads