Реклама / Ads
2| 5655 |09.10.2014 НОВИНИ

Прекратяват процедурата за шествалентна ваксина за бебета

.
Мирослав Ненков
Министерство на здравеопазването прекратява процедурата по шествалентна ваксина за бебета, заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков на брифинг на тема „Ваксини”, предаде „Фокус”.
 

Ненков уточни, че има доставчик, който е спечелил конкурса, но не може да достави този вид ваксина, а само такава, която е във флакон. В този си вид ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства”, обясни Ненков и допълни, че са сключили договор за петвалентна ваксина.

Ненков коментира, че доставчикът обжалва решението на Министерство на здравеопазването за прекратяване на процедурата за шествалентна ваксина.

 

Теоретично Ненков добави, че ще отнеме определено време на КЗК да огледа тази жалба, но МЗ не може да стои и да чака. „След излизане на решение на КЗК, а то ще е в полза на МЗ, може да последва обжалване в съда и МЗ да не може да направи положителна стъпка”, заяви Ненков.

 

Министър Ненков посочи, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец. „Преди да взема това решение беше изяснено от нашите юристи, че ако някой заведе дело, ще бъде персонално срещу мен и да бъда глобен в размер на 15 000 лева. Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, но не мога да си позволя нито аз, нито моя екип, да седим и да чакаме някой да поставя на колене МЗ като институция или мен лично”, посочи министър Мирослав Ненков.

 

Ненков заяви, че ще се премине към пряко договаряне за шествалентна ваксина и ще бъдат осигурени 40 000 ваксини. „Това количество ще бъде достатъчно до края на 2014 за нашите бебета”, каза той.

 

Министър Ненков разясни, че от Министерство на здравеопазването са започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2 -3 години за доставка на ваксини.

 

„Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече”, каза още министър Ненков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5251 |07.08.2014 Здравният министър спря процедурата за отстраняване на шефа на Пирогов . 12| 6335 |29.06.2014 М. Велчев:Губят тези, които прекратяват срочните си депозити . 46| 4726 |20.05.2014 Стойнев: Процедурата на ЕК срещу страната ни е заради Борисов . 4| 5890 |29.01.2014 НС прекрати процедурата за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads