Реклама / Ads
16| 5715 |24.11.2009 НОВИНИ

Прекратиха делото "Ковачки", върнаха го на прокурорите

.
Адвокатите на Христо Ковачки излезнаха доволни от залата. Източник: Вяра Йовева
Софийският градски съд прекрати производството по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки и го върна на прокуратурата за доизясняване. Причината е в съществените неточности между предварителното производство и обвинителния акт.
 






Прекратяването на процеса и връщането на делото в прокуратурата беше поискано от адвокатите на подсъдимия Ина Лулчева и Илиян Василев. Според тях има разминавания между т.нар. обстоятелствена част и диспозитива на обвинителния акт и така е неясно за какво точно е обвинен клиентът им. Веднъж прокуратурата твърди, че го обвинява за неверни справки-декларации и дневници за покупки, а после твърди, че всъщност става дума за фактури с невярно съдържание, с които са осчетоводени никога неосъществявани сделки.

"Доказването на това дали дадена фактура отразява реална сделка или не, може да стане само след като се отиде на място и се провери дали машините, които са купени, са налице. Машините са стотици и се намират на десетки места в страната. На практика е невъзможно съдебният състав да обикаля и да проверява това. Тази работа трябваше да се свърши още по време на разследването", заяви адвокат Василев.

Преди това защитата на бизнесмена Христо Ковачки поиска отвод на съдебния състав по делото. Това обаче беше отхвърлено. Според председателя на състава Александра Йорданова, съдът не е изразил предубеденост.

Адвоката на подсъдимия Ина Лулчева смята, че е недопустимо причина за отлагане на съдебно заседание да бъде неизправно пълномощно за предявяване на граждански иск. На 19 ноември Софийският градски съд не даде ход на делото, тъй като юрисконсултите, представляващи Министерството на финансите, не бяха упълномощени по надлежния ред за предявяване на граждански иск.

Според Лулчева, Наказателно-процесуалният кодекс не предвижда възможност дело да се отлага заради граждански иск, което говори за предубеденост на състава. Те смятат, че искът не следва да бъде приеман и очакват да се даде ход на делото.

На миналото заседание председателят на съдебния състав прецени, че трябва да се даде възможност на двамата юрисконсулти да представят надлежни пълномощни на следващото съдебно заседание. Искът на Министерството на финансите е за над 16 770 000 лева.

Frognews.bg припомня, че Христо Ковачки е обвинен е за данъчни престъпления в особено големи размери – укриването на 16 млн. лева от ДДС.
Обвинението е в над 100 страници и е поместено в 320 тома.

Ако Ковачки беше платил парите, можеше да се стигне до споразумение, твърдяха преди време обвинителите. Злоупотребите са извършрни чрез четири фирми на Ковачки, твърдят магистратите.

От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Ковачки е получил веднъж данъчен кредит, а след което го е платил, но в другата фирма този кредит остава, и Ковачки плаща фактически само разликата.

По време на разследването, енергийният бос създаде партия ЛИДЕР и навлезе в политиката, първо със свои представители в Европейския парламент, а в последствие и в българския.

Същевременно в пресата се появиха материали за бизнес връзки на Ковачки със сръбският престъпник Сретан Йосич, но до ден днешен нещата не са доказани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4915 |19.11.2009 Иск за близо 17 милиона отложи делото Ковачки . 10| 4710 |18.11.2009 Тръгва делото срещу Христо Ковачки . 1| 6422 |17.11.2009 Смърт отложи делото "Панюков" . 1| 7193 |16.11.2009 Трети обвинен по делото "Балтов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads