Реклама / Ads
0| 4267 |19.08.2015 НОВИНИ

Прекратиха концесията на три плажа

.
Лиляна Павлова
Днес кабинетът прекрати концесиите на плажовете „Къмпинг Делфин", „Корал" и „Иканталъка 2" и определи концесионерите на други 7 плажа - СБА, „Смокините юг", „Смокините север", „Каваците север", „Златна рибка", „Созопол-Буджака", „Козлука" в Несебър. Концесиите с тези седем концесионери ще бъдат с продължителност 15 години, обясни след заседанието регионалният министър Лиляна Павлова.
 

Концесията на „Корал" се прекратява, защото офертата на концесионера предвиждала едновременно там да плажуват 5000 туристи като в същото време не им се осигурявала течаща вода и нормални хигиенно-санитарни дейности. Затова сега ще се добавят нови изисквания в новите процедури за концесия.

 

От „Дондуков 1" поясниха, че като природни ресурси, представляващи екологично чисти райони, двата плажа - Къмпинг „Делфин" и „Корал", са от особено висок обществен интерес. Това пораждало очаквания, свързани с тяхното обезопасяване, поддържане на пясъчната ивица и качеството на водите във високи екологични норми.

 

Обществото изисквало да няма застрояване - дори с временни обекти. Тези изисквания пораждали необходимостта да се предвиди допълнителен критерий за оценяване на екологични функционални решения, а в нито една от представените оферти не са предвидени щадящи за околната среда условия. От думите на Павлова стана ясно, че още 15 плажа ще бъдат отдадени на концесия, пише Нюз. бг.

 

Що се отнася до таксата на шезлонгите и чадърите, която е варираща от 5 до 60 лева, кабинетът предвижда стимулиране на кандидат-концесионерите с редица мерки. Например този, който предлага максимално ниска цена на чадър и шезлонг или по-голяма безплатна зона на плажа, ще получава по-голям брой точки.

 

Управлението и стопанисването на плажовете ще премине към Министерство на туризма, коментира още Лиляна Павлова. Очаква се през септември туристическото ведомство да представи своята концепция и визия и след това ще получи мандат да предложи изменения в закона. По план това трябва да стане факт от януари следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4974 |14.08.2015 Изляха бетон на плажа на Равда . 0| 5076 |07.08.2015 Роби Уилямс разтресе над 30 000 фенове на плажа на Бургас . 3| 4586 |07.08.2015 Павлова прекратява договорите за три плажа, но през октомври . 5| 4874 |01.08.2015 Протест против кмета на Созопол за защита на плажа Алепу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads