Реклама / Ads
18| 5066 |06.08.2014 НОВИНИ

Премиерът Близнашки:Не мога да изтрия комунизма от биографията си

.
Комунизмът е много красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности, но не мисля, че това е централната тема, каза служебният премиер проф. Георги Близнашки пред журналисти в отговор на въпрос.
 

Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот, коментира още Близнашки, който е бивш депутат от БСП. По думите му, поведението му през годините е било последователно и той е бил една от онези личности, които са се борили за въвеждането на демократичния ред в България.

Близнашки беше категоричен, че не се притеснява от коментарите, свързани с миналото му. "Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде в нашата страна", призова служебният министър-председател.

По-късно служебните министри си запалиха свещ в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Бе отслужена литургия, по време на която свещениците пожелаха успех на новото правителство. На излизане от храма проф. Близнашки каза, че

българите трябва да търсят опора в нашите изконни традиционни ценности.

„Църквата ни е крепила в най-тежките дни, а знаете че много хора изнемогват в тези дни, особено тези, които са потърпевши от природните бедствия и порои. В такъв момент човек трябва да потърси закрила и подкрепа. Хората имат нужда от този знак и мисля, че постъпихме добре. Самият аз съм кръстен още при раждането, обичам Българската православна църква. Утре мисля да отида при българския патриарх и да му целуна ръка и да поискам неговата богословия”, каза проф. Близнашки.

На въпрос, дали по този начин призовава политиците да потърсят упора и пречистване в религията, той каза, че трябва да се опитаме да осмислим всичко онова, което ни се случва.

„Нужна ни е повече човещина и повече милосърдие, за да започнем да си говорим смислено един с друг. В крайна сметка всички сме неразделна част от една и съща национална общност. Има неща които са по-висши и по значими, които ни обединяват от всичко онова, което ни разделя. Нужна ни е добра воля и добра дума и смятам, че действително трябваше да започнем от тук, от нашия храм. На въпрос, дали е дошъл пеша, той отговори, че е дошъл пеша, защото на църква се отива пеша, човек трябва да отиде със смирение, а не с официалните автомобили: „Църквата си има свой ритуал и трябва да бъдем достатъчно смирени, за да получим благословия”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4669 |24.07.2014 Премиерът на Украйна подаде оставка . 24| 4515 |21.07.2014 Премиерът:Не е необходима актуализация на бюджета . 8| 5139 |19.07.2014 Вицепремиерът на ДНР: Пътници от самолета са падали по покривите на къщите . 1| 4569 |17.07.2014 Пари за лекарства могат да дойдат от резерва на касата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads