Реклама / Ads
17| 7002 |23.10.2019 ПОЛИТИКА

Бойко Борисов: Не съм лицемер, грам не съм се месил за Гешев, аз щях да издигна Емил Радев

.
Бойко Борисов
Аз считам, че Емил Радев бе най-подходящ за главен прокурор. Кой да изберем- Крум Зарков? Затова казахме прокурорите сами да изберат главен прокурор. Никога не съм бил лицемер и няколко пъти съм показал на опозицията своята неутралност и при всички случаи са ми правили големи проблеми, този път изобщо не съм се месил, грам, заяви той.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, коментирайки пред bTV единствената кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

 

Той продължи да коментира избора на Гешев в обстановка на протести: Протестира една политическа партия. Ако се върнем назад във времето, тези предложения в закона ги направихме, защото Христо Иванов ги предложи, за да не се месят политиците. Стана така, че прокурорите да номинират своите кандидатури, съдиите - своите. Представете си, че правителството беше предложило Емил Радев и бъде избран, и главният прокурор е от ГЕРБ. Издигнахме за омбудсман Мая Манолова и вижте какво си причинихме на партията и Фандъкова. Манолова каза в началото, че е аполитична. Тя така твърдеше пред мен. Бях лековерен, бях лекомислен. Можеше и Христо Иванов да предложим. По кое време Лозан Панов бе избран за шеф на ВКС. По предложение на Христо Иванов. После избрахме и на СГС шефа - на най-големият съд. Всичко, какво е искал, съм го направил...Не мога да бъда лицемер, щях да издигна Емил Радев или Дани Кирилов. Как ще си заложа името за човек, който не познавам, обясни премиерът.

 

Министър-председателят коментира и спирането на разпространението на вестници от фирмата на Пеевски: Държавата чрез български пощи поема разпространението на печатните издания. Махнахме частниците. Направихме това, което искаха от "Репортери без  граници".

 

Премиерът Борисов съобщи факти за трагедията с 39 трупа в Англия: За мен беше важно дали камионът е тръгнал от България, но това вече стана ясно и дадох отговор на този въпрос. Светла им памет на хората. Камионът е регистриран 2017 година в България от ирландска граница. Той тогава напуска страната и повече никога не е влизала в България, посочи той.

 

Борисов взе отношение и за уволнението на Борислав Михайлов: ...Изразих, като всеки гражданин тази гледна точка, бях категоричен, че това повече не може да продължава. Чест им прави, на БФС, че всички си подадоха оставката. Надявам се, че вече ще се обръща внимание и на детско юношеския футбол. Ние сме готови да помогнем, каза той.

 

Премиерът коментира и отказа на ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония: Вложих много усилия и просто… днес е така, утре може да е другояче, но сред колегите в Съвета имам някакво уважение, имам авторитет, много пъти на всички и аз съм помагал, когато са имали нужда. Сутринта, на другия ден, макар че не е редно от Съвета да се изнасят неща, взех думата и казах: „Колеги, нека им дадем още веднъж, извинявайте, че ви връщам”…, ние разглеждахме друга тема, мисля, че беше Турция – Сирия – войната, – Болно ми е, знам колко усилия положихме, колко усилия всички направиха, името си смениха, да им дадем перспектива в Загреб да го разгледаме пак случая, всички се спогледаха с мен, Доналд Туск каза: „Да предложим”, и всички се съгласиха.

 

Борисов отговори и на въпрос за предстоящите местни избори: След изборите ще доизчистим партията - навсякъде, където има нужда, обяви лидерът на ГЕРБ


След изборите ще доизчистим партията, защото тежки поражения се нанесоха преди европейските избори. Предстоят още промени в ГЕРБ, много обновления ще има още, където има нужда. Изборите ще ни бъдат добър регулатор, отбеляза той.

 

Сега имаме всички кметове - това не е естествено. На много места вече са за втори или трети мандат. Нормално е някъде да са омръзнали, на някои места така се бяха капсулирали, нанесоха тежки поражения за партията. Там, където направих промени, резултатите може и да не са добри сега, но при всички случаи ще са добри за партията за в бъдеще, коментира Борисов.

 

"Чистенето" на партията започна с отстраняването на Цветан Цветанов от всички постове след скандала "Апартаментгейт". Впоследствие ГЕРБ оттегли подкрепата си и от знакови за нея кметове като Иван Тотев в Пловдив. Същата беше съдбата и на кмета на Хасково Добри Беливанов. Този път експериментирах друго - оставих Изпълнителната комисия и кандидатите за кметове сами да си направят щабовете, листите и кампанията. Надявам се резултатът да е добър, посочи Борисов.

 

Попитан дали отстраняването на Цветан Цветанов се е отразило на партията, премиерът каза, че ефектът е бил краткотраен. Според него сега вече Изпълнителната комисия си е влязла в ролята и от една бутафорна структура се е превърнала в реално действащ орган.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8390 |04.08.2019 Нинова: Бойко Борисов ни вкара в дипломатически скандал . 17| 6222 |01.08.2019 Борисов: Когато получим F-16, ще пазим и Македония . 16| 8319 |10.07.2019 Бойко Ноев: Русия проби службите ни, като гол охлюв сме . 27| 11551 |06.07.2019 Външният министър на Сърбия хули Бойко Борисов и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads