Реклама / Ads
33| 4430 |23.09.2015 НОВИНИ

Премиерът от Брюксел: Натискът ни бежанците, държим ромите с милиарди

.
Бойко Борисов
Брюксел. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на върха на ЕНП, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
 
„Готови сме да се справим, но проблемът е много по-дълбок. Това са много милиони имигранти. Имам писмо от премиера на Турция, тъй като през последните дни работихме доста заедно и те вече изнемогват с милионите бежанци на тяхна територия. От друга страна времето се разваля и тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и останалите държави”, заяви Борисов. По думите му, натискът върху границата ще стане огромен.


"Над 10 милиона емигранти се очаква да влязат в България", заяви той. „С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората веднъж да са близо до родните си места и второ, каквото трябва да им се помага, да им се помага там. Разбира се, конфликтът трябва да се прекрати час по-скоро”, подчерта премиерът.

„И двете външни граници са Гърция и България. Турците полагат огромно усилие и се държат изключително хуманно и европейски. Много милиарди долари похарчиха вече по бежанците. Те не могат обаче вече да ги удържат. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава”, коментира Борисов. Той уточни, че се търси едно голямо решение. „На 14-15 октомври турският премиер прави едно мероприятие в Истанбул и ще намеря начин да отида, най-вероятно деня преди европейския съвет. Не вярвам да се стигне до глобяване, защото харчим толкова пари, ресурси, заграждения, армия, гранична полиция, командироваме полицаи от цялата страна”, увери Борисов. По думите му, условията на бежанците не са от тези, които най-много им се иска, но има и хиляди български граждани, които живеят в не по-добри условия. „Имаме много стотин хиляди роми, за които полагаме грижи и милиарди от социалните фондове ни отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България”, каза още Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4300 |01.09.2015 Вицепремиерът на Украйна хвърли оставка . 2| 4816 |01.09.2015 Във фейса: Премиерът не е прегърнал кучка, а мъжкар . 14| 4405 |27.08.2015 Премиерът осигурява ремонтa на изтребителите МИГ-29 . 5| 7383 |21.08.2015 Премиерът: Сменят един от синдиците на КТБ, подпомагаме "Х" банки, за да не паднат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads