Реклама / Ads
69| 6157 |23.01.2012 НОВИНИ

Премиерът иска наказания за полицаи

.
И тъй като в България се разбира само от уволнения, затова ще поискам оставките на тези, които са се разправяли със семейството по сигнал за контрабандни стоки. Това заяви по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов, който се включи по телефона в предаването "Тази сутрин", за да коментира скандала със семейството от с. Мировяне.
 

  

Не може да отиват при жена и мъж, които не могат да оказват съпротива,  20 души с качулки и да ги малтретират. Има си законни методи – отиват по сигнал 2-ма души, представят се по надлежния ред, прави се проверка, за да бъдат установени нарушенията, ако има такива, коментира Борисов.

 

Не искам да оправдавам това семейство, но не може да се действа така. Този цирк не е нужен - да им се слагат белезници и да ги правят за резил пред хората,  категоричен бе премиерът.

Петър и Малина Начкови от софийското село Мировяне се оплакаха, че са станали жертва на полицейско насилие.

 
Семейството било задържано в събота на бул. "Рожен" в района на Илиянци при операция срещу разпространението на акцизни стоки без бандерол.

 

От Второ РПУ отрекоха Начкови да са бити, но признаха, че при ареста срещу Петър е използвана физическа сила, тъй като той не се подчинил на разпорежданията.

 

"Бях със съпруга си в колата. Паркирахме пред офис на мобилен оператор на Илиянци да купим нещо", разказа Малина Начкова. Внезапно тя видяла маскиран полицай с насочен автомат. В първия момент помислила, че снимат филм и е влязла в кадър. Като я издърпали от колата и й сложили белезници, попитала какво става. Не й казали.

 

"Качулките се държаха отвратително. Единствената реплика бе: "Трай, ма!", твърди Начкова.


"Повалиха ме на земята, трима с качулки ме ритаха",оплака се мъжът й Петър. След това полицаите откарали двамата в дома им, където почнала проверка.

 

"Когато отидохме, 2 врати бяха разбити, всичко беше извадено. Не знам какво са търсили. Не съм видяла заповед", разказа Начкова. Показали я само на Петър от 2 метра. Взели 2 телефона и 5 кутии цигари на дъщеря им и отвели семейството в полицията. В управлението Начкови писали обяснения два часа. Накрая полицаите се извинили и ги пуснали.

 

Петър си е извадил медицинско, че има кръвонасядания на горния клепач на дясното око и на десния крак и охлузвания. В заключението пише, че травмите могат да се получат по начина, по който разказва пострадалият.

 

Семейството има магазин в столичния жк Стрелбище, който бил на ръба на оцеляването.


"Дневният ни оборот е 500 лв. Не се занимаваме с незаконни работи", обяснява Малина.

 

Според шефа на Второ РПУ Красимир Кръстев преди 2 г. в магазина били намерени "значителни количества контрабандни цигари". Начков бил привлечен като обвиняем по дело в Четвърто РПУ. Той обаче отрича.

 

Причина за арестите в събота е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнал, че в къщата на Начкови се съхраняват големи количества контрабандни цигари, уточни Кръстев. Според друг източник имало съмнения, че къщата е използвана като депо, а цигарите се разпространяват в София. Очаквала се доставка в петък вечерта.

 

Сигналът е преди повече от месец, а къщата дълго е била наблюдавана, за да се установят евентуални снабдители, обясни Кръстев.


Начкови са арестувани на бул. "Рожен", тъй като, когато напускали дома си с кола, полицаите не можели да видят дали Петър е вътре, тъй като прозорецът бил заскрежен.

 

При задържането полицаите казали, че са служители на МВР. После поканили Начкови да излязат от колата. На няколко пъти наредили на Петър да разкопчае предпазния колан.

"Наложи се да му бъде разкопчан и той да бъде изведен от колата. Арестуван е от двама полицаи", каза Кръстев.

 

При слагането на белезници се наложило да бъде употребена сила. Кръстев обаче отрече Начков да е ритан. Къщата на Начкови е претърсена в присъствие на поемни лица. Намерени са 5 кутии цигари без бандерол. В акцията участвали 20-ина души, 4-5 били от групата за задържане на СДВР и носели маски. Наложило се да дойдат, тъй като къщата била със затруднен достъп заради ролетни врати и високи огради.

 

Разпоредил съм проверка по случая, каза директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Тя трябва да приключи до 2 седмици, цитиран от 24 часа .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6237 |19.01.2012 Пернишките полицаи действали с Чочо "по учебник" . 36| 5842 |18.01.2012 Щом хората не искат, без шистов газ! - отсече премиерът . 68| 5163 |15.01.2012 Премиерът: Искам честен отговор, археолози! . 63| 5867 |13.01.2012 Премиерът: Борис Велчев да каже за прегрешенията на Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads