Реклама / Ads
58| 6334 |17.12.2012 НОВИНИ

Премиерът: С какво заслужихме да се правят филми срещу България?

.
Б. Борисов
България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграция.
 

Ясни и категорични сме, точката за добросъседство е много важна, това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Гърция Андонис Самарас в отговор на въпрос на гръцки журналист - за позицията на България и Гърция за разширяването на Западните Балкани, предаде „Фокус”.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много през времето са подкрепяли почти всички държави в региона за евроинтеграция. "В нашата външна политика ние сме били категорични; моята лична позиция също е такава – че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в НАТО и Европейския съюз, толкова по-добре за мира и просперитета на целите Балкани. Между България и Хърватия и Словения – сега стои Сърбия, която не е в ЕС; не е естествено да е така. Косово – стои като черна дупка на Балканите – не е естествено да е така. 
Колкото по-бързо преодолеем тези процеси, толкова по-добре. Затова, когато трябваше да се решава – за безвизовото пътуване на хората от Западните Балкани, България и Гърция мисля, че бяха от тези, които най-много ги подкрепихме – и Черна гора, и всички, каза Борисов.
Но – толерантността, която излъчваме ние, добросъседството, приятелството – има своите граници, каза Борисов.

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. 
Защо не ги спасят? Има толкова богати държави. За България, за българския народ, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху излезе и го каза пред всички, и цитира писмо на тогавашния немски посланик до администрацията му в Германия, който казва, че българският народ, понеже не може да осъзнае колко е важно да се изселват евреите, не позволява това да се направи. Ясни и категорични сме и затова точката добросъседство е толкова важна", каза премиерът Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5677 |15.12.2012 Сергей Станишев за ГЕРБ: Няма какво да им се извинявам . 25| 7641 |07.12.2012 Какво да се вдига вместо "Осмокрилия п..." в София? . 44| 5956 |23.11.2012 Какво е виновен Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов - Аню? . 162| 7619 |17.11.2012 Б. Борисов: БСП се пукат от яд какво сме направили!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads