Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
11| 4496 |02.02.2010

Премиерът обещал тухличка да не падне от БАН

.
Н. Съботинов
Симеон Дянков трябва добре да опознае и да цени българската наука, препоръча председателят на БАН, който още не бил разговарял персонално с финансовия министър.

БАН активно участва и в образователния процес на страната, млади хора, правят дипломни работи в институтите на БАН, обяви председателят на академията акад. Н. Съботинов. Сериозният проблем е заплащането на научните кадри - 628 лв е средната работна заплата, а на новопостъпващ млад човек тя е около 350 лв, разкри той. Това е недопустимо, защото аспирантските стипендии са по-високи от началната заплата, добави Съботинов и обясни, че затова младите напускат страната.

Единственият начин е правителството да се погрижи за науката в България; Симеон Дянков трябва добре да опознае и да цени българската наука, препоръча председателят на БАН, който още не бил разговарял персонално с финансовия министър.

В проекта за структурна реформа ще има промени на персонала, което е тежък процес
, който обаче тръгнал бавно. Новата структура на БАН предлагала коренни промени и се преминавало към тематично ориентиране на научните изследвания. 9 са тематичните области с различни научно-изследователски звена и институти. Няма да допуснем закриване на научни направления, но някои звена нямали дори нужната критична маса от хора, които да продължат да съществуват. 27 структури трябвало да променят начина си на съществуване. Така щял да се съхрани човешкият потенциал.

Да отидат учените от БАН към университетите, като идея на министър С. Игнатов, е крайно неприемлива и аз съм изненадан от нея, коментира Съботинов. Той обясни, че част от учените не преподават, а се занимават с научно-изследователска дейност. Той посочи, че и в ЕС 35% от учените са в университетите, но останалите са в научно-изследователски центрове.

Н. Съботинов изрази оптимизъм за бъдещето на БАН и каза, че разчита на премиера Борисов, който обещал от академията да не падне и тухличка. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Премиерът бил песимист за края на кризата 12| 4117 |22.01.2010 . Сл. Бинев: Премиерът често сменя блендата 8| 4067 |16.01.2010 . Премиерът пропуска конгреса си, отива в Израел? 7| 4374 |08.01.2010 . Я. Янев: Премиерът да не се нерви на РЗС 16| 4021 |22.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ