Реклама / Ads
28| 5333 |15.02.2016 НОВИНИ

Премиерът призна, че спрял "Хемус" заради Златев и Пеевски

.
Бойко Борисов
Витае информация, че зад двете фирми, които спечелиха поръчката за строежа на магистрала "Хемус", стоят Валентин Златев и Делян Пеевски. Нито имат участие, нито имената им са в тези фирми.Това заяви в Прага премиерът Бойко Борисов след срещата си с Вишеградската четворка.
 
Изказването му дойде в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за строеж на два участъка от автомагистрала "Хемус". Така той опроверга разпространената информация от регионалното министерство, че поръчката се спира заради липса на пари.

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така, както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е за около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии", каза още министър-председателят .

Дали ще бъдат допуснати същите участници при новата процедура - на този въпрос Борисов отговори, че всички са добре дошли, но при спазване на правилата. Става дума за 800 000 000 лева и процедурата ще бъде наблюдавана от всички - медии, ЕК, българските граждани.

"Някакви гадове са казали, че спирането на търга е било продиктувано от външни посолства. Искам веднага да им кажа, че няма нужда някой да ми казва какво да сторя. Това са гадове, медии бухалки и негодници. Всеки по-богат човек си е направил телевизия, има по няколко вестника или агенции и се опитва да натиска правителството. Има даже двама братя, които са си разделили пазара“, заяви още Борисов. Премиерът е наредил и да бъде изискано разрешение от „Аликс Партнърс“ за обявяване на доклада за КТБ, заяви още той. Нека се види кой колко е теглил, какво е правил и всички съдии, прокурори и политици да бъдат проверени. Сметната палата да види кой колко пари е имал и дали е декларирал откъде са“, заяви Борисов.

На въпрос защо не е изчакал решението на КЗК за АM "Хемус" и защо се влияе от слухове, Борисов отговори: "Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Ако тръгвам да обяснявам повече, мога да си навлека някой съд. Факт е, че към днешна дата това е приключено. КЗК може да каже дали е законосъобразна или не е законосъобразна, аз мога да кажа дали да я спрем поради липса на пари, както обясних, а пък от утре ви гарантирам, че тези два ЛОТ-а ще започнат да се правят".

Припомняме, че решението за спиране на търга за строителството на ЛОТ 1 и Лот 2 на автомагистрала „Хемус“ дойде изненадващо днес от пресслужбата на Министерски съвет.

Процедурите за избор на изпълнител са били прекратени заради липса на финансиране по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ), съобщиха пък по-късно от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 11353 |15.02.2016 Премиерът спря строежа на АМ „Хемус”, Пеевски бесен . 26| 4886 |06.02.2016 Журналист: Премиерът не отговори на въпросите в Лондон . 4| 4141 |04.02.2016 Премиерът: Ще плащаме бежанците да стоят близо до Сирия . 71| 5455 |30.01.2016 Премиерът възложил да се намерят великденски 50 млн за пенсионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads