Реклама / Ads
29| 6147 |23.03.2011 НОВИНИ

Премиерът се среща с „Лукойл”, не кани Трайков и Цветков

.
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че той и министърът на транспорта Александър Цветков не са поканени на срещата между кабинета, „Лукойл” и превозвачите, на която се търсят варианти за намаляване цените на горивата.Правителството ще бъдe представено от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.
 

Трайчо Трайков отказа да отговори дали приема това като отстъпление на управляващите пред претенциите на „Лукойл”, но от думите му стана ясно, че не отстъпва от позицията си, че производствената цена на „Лукойл” е твърде висока, твърде голяма е и печалбата на компанията и остава неясно как така останалите играчи на пазара не продават горивото на по-ниски цени.

„Моите въпроси продължават да стоят. Аз получих онзи ден вечерта факс от „Лукойл”, в който те формално отговарят на въпросите ми, всъщност не отговарят. Но това, което аз виждам – вече в България цените са по-пазарни и това е резултат на целия този дебат и на усилията на министър-председателя”, заяви Трайчо Трайков.

Той е възмутен от прессъобщението на компанията, в което го опровергават. „Що се отнася до пиар публикацията на „Лукойл”, това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българско правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон – „Росатом”, възмути се министърът на икономиката и енергетиката.

Трайков смята, че въпреки упреците на премиера, че прави непремерени изказвания, мнението му тежи – цените на горивата в България вече са по-пазарни и това е резултат на усилията на правителството, на премиера и лично неговите. „До миналата сряда имаше 10 страни от ЕС, в които дизелът беше по-евтин. Според днешните данни те вече са само 5. Така че очевидно – пазарът се движи в правилната посока. Това означава, че пазарните играчи в България заемат по-отговорна позиция, отколкото досега. Това означава, че позицията на правителството и на министър-председателя е свършила работа, за да се привлече вниманието към това как функционира пазарът и как българските потребители могат да използват свободната конкуренция и да получават най-ниските цени”, заяви Трайков.

Задочният спор между „Лукойл“ и икономическия министър тече вече повече от седмица. В него се включи и бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5278 |18.02.2011 Депутати се успаха, Велчев свиква "родителска среща" . 6| 4765 |15.02.2011 Премиерът: Правете деца като Цветанов . 13| 5142 |24.01.2011 Акад. Скорчев от БАН: Срещата с Игнатов заприлича на заговор . 36| 4768 |19.01.2011 М. Попова: Не желая премиерът ми да се слуша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads