Реклама / Ads
22| 4954 |26.03.2010 НОВИНИ

Премиерска въздишка след европейска подкрепа за Гърция

.
"Мога да си отдъхна, след като Европейският съвет и Европейската централна банка са подкрепили Гърция, с което се капитализират и техните банки", каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов.
 

Европейската централна банка и Европейският съвет подкрепиха Гърция и това е добрата новина за нас. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов след участието си в Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Той изрази обаче съжаление, че положението в Гърция може да повлияе на членството на страната ни в еврозоната.

Лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха снощи за спасителен пакет за Гърция, който включва помощ при нужда от Международния валутен фонд и двустранни заеми от страните, ползващи единната европейска валута.
Решението е много важно за България, защото над 30% от банките у нас са собственост на гръцки юридически лица, подчерта премиерът Борисов. Той съобщи, че с колегата си Георгиос Папандреу са договорили до две седмици да се проведе съвместно заседание на българското и на гръцкото правителство. Министър-председателят информира също, че ще обсъди с премиерите на Турция Ердоган и на Гърция Папандреу възможността да направят съвместна обиколка на районите, които се наводняват често в резултат на преливане на реки. Целта е заедно да участваме в изготвянето на европейски проекти, за да се опитаме да предотвратим тези бедствия, подчерта Борисов.

В разговорите си с всички представители в Европейския съвет българският премиер се е убедил, че те толерират прозрачното управление и водената в момента държавна политика. Злепоставящо страната ни е, че в нарушение на Закона за бюджета предишното правителство е сключило финансово необезпечени договори за 2.158 млрд. лв., но никой не успя да ми даде съвет как да реша този проблем, изтъкна министър-председателят.

След разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу премиерът разпореди на министрите Росен Плевнелиев и Томислав Дончев да изготвят доклад за това по кои български проекти не може да бъде усвоено европейското финансиране, за да се работи за пренасочване на средствата към рехабилитация на пътната инфраструктура у нас.
На заседанието на лидерите на ЕС България изрази принципно съгласие относно Стратегията „Европа 2020” и подкрепи основните приоритетни направления и цели за развитие, като подчерта значението на териториалната кохезия за ограничаване на различията в доходите в рамките на ЕС. Предложението на Европейската комисия дефинира като водещи количествени цели за ЕС постигането на 75% заетост на населението на възраст между 20 и 64 г., инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в размер на 3% от БВП на ЕС, постигане на климатичните/енергийни цели „20/20/20”. Сред приоритетите е и свеждането на дела на напусналите рано училище под 10% и най-малко 40% от младото поколение да бъде с висше образование.

Петата водеща цел е намаление на застрашените от бедност с 20 милиона души. Страната ни споделя необходимостта от устойчив растеж за създаване на конкурентноспособна икономика, използваща ресурсите по ефективен начин, при която водещата позиция на Европа допринася за развой на нови процеси и технологии, включва екологични технологии и ускорява разгръщането на интелигентни мрежи, укрепва конкурентните предимства на нашите стопански дейности.
България отдава важно значение на приложението на политиката на сближаване (кохезионната политика) в дългосрочен аспект. „ЕС-2020” следва да приложи Лисабонския договор в тази част, която определя необходимостта от постигане на икономическо, социално и териториално сближаване. На Съвета е обсъдена и възможността за пенсионна реформа и по-висок праг на пенсиониране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5196 |17.03.2010 "Подкрепа" иска ремонт на кабинета . 1| 4838 |09.02.2010 488 подкрепиха новата Европейска комисия, начело с Барозу . 9| 5279 |04.02.2010 Абаджиев напуска РЗС, консерваторите оттеглили подкрепата си за Янев . 3| 4728 |02.02.2010 Програми в подкрепа на заетостта тръгват от днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads