Реклама / Ads
2| 5110 |19.02.2015 НОВИНИ

Преправят Закона за гарантиране на влоговете –196 хил. лв. ще се изплащат до 7 дни

.
Архив
Парламентът прие на първо четене законопроект за промени в Закона за гарантиране на влоговете. Имаше два внесени законопроекта - на БСП и на Министерски съвет.
 

Депутатите гласуваха за текста, внесен от Министерски съвет. Поправките бяха одобрени с 91 гласа „за”, 21 „против” и 7 „въздържал се”. Гарантираните влогове - до 196 хил. лв., ще се изплащат в бъдеще в срок от 7 работни дни, след като са станали неналични, предвиждат промените.

Законопроектът предвижда отпадане на встъпителните вноски на банките. Основните източници за набиране на средства във Фонда са премийните вноски – годишни и извънредни, доходите от инвестиции и средствата от разпределение на осребреното имущество на банка в несъстоятелност.

Годишните премийни вноски ще се определят на база на размера на гарантираните влогове и на степента на риска, поет от съответната банка. Това ще позволи отразяването на рисковите профили на отделните кредитни институции, включително техните различни бизнес модели, и ще насърчи прилагането на бизнес модели, характеризиращи се с по-ниска степен на риск.

От парламентарната група на БСП остро критикуваха приетите текстове за това, че с тях се дава на банките възможност да рискуват и да раздават лесни кредити. Румен Гечев заяви, че когато дадена частна банка закъса, ще може да тегли заеми от държавата, за да си попълни липсите. „По този начин на банките се гарантира, че българският народ винаги трябва да плати за действията на финансовите акули”, отсече Гечев.  

Друга ключова промяна в Закона за гарантиране на влоговете е въвеждането на диференцирана вноска от страна на частните банки. "Различна вноска в зависимост от риска отдавна трябваше да бъде въведена", каза по време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той бе категоричен, че банките които управляват при по-нисък риск трябва да внасят по-ниска вноска и обратно. В противен случай банките знаят, че колкото и рисково да управляват, те ще внасят една и съща вноска и този подход не е добър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4737 |06.02.2015 Министър Вучков: В дирекция "Сигурност" се заобикаля закона за СРС-тата . 24| 4528 |28.01.2015 Цветанов не нарушавал закона, Сидеров не се появи в съда . 6| 6087 |27.01.2015 Кадиев контраатакува КРИБ и БФИЕК за реакция по закона за енергетиката . 19| 10285 |13.01.2015 Умишлено мотаят закона за МВР заради Лазаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads