Реклама / Ads
0| 5332 |25.07.2007 НОВИНИ

Пресата в сряда

.
Вестниците пишат за 5-те точки, върнали медиците; за френския шифър, който спасил сестрите; за драматичните преговори; за продължаващото дело срещу мъчителите на нашите; за огнения ад на Балканите; за нощните строежи и първата "Мис Ерекция".
 

5 точки ги върнаха в София, изброява 24 часа.

Българките са били освободени, след като еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер е подписала в Триполи споразумение от 5 точки. Високопоставен служител в либийската столица се съгласи да цитира пред "24 часа" основните параметри на документа, който се оказа решаващ за завръщането на осъдените. Тази информация бе потвърдена часове по-късно от текста на самия меморандум,подписан в Триполи в полунощ. 1. Първата точка гласяла, че Европа трябва да изплати всичките пари, осигурени за компенсации на роднините на децата според договорката със семействата от 15.07.2007 г. 460 млн. долара бяха намерени тогава от фондация "Кадафи", за да подпишат близките на заразените деца от Бенгази, че няма да преследват смъртно наказание за осъдените медици. Сега Либия иска тези пари да й бъдат възстановени до последния цент.  

Френски шифър спаси сестрите, проучил е Стандарт.

Саркози заплаши Кадафи да блокира ракетния му щит Таен френски шифър спаси сестрите ни в Либия. Кадафи клекнал пред Сесилия Саркози, след като тя заплашила, че Париж ще извади от строя противоракетната отбрана на Триполи. Целият щит над Либия е с френски софтуер. Само с едно натискане на копчето президентът Саркози може да блокира кодовете на системата. Така се случи със Саддам при първата война в Залива. Шифърът се оказал решителният коз в преговорите за освобождаването на българите. Освен това Сесилия е дала да се разбере, че ако до 25 юли сестрите не бъдат пуснати, светът ще постави Либия в пълна изолация. Точно в 9,51 ч президентският самолет на Франция доведе Валя, Валентина, Нася, Кристияна, Снежана и Ашраф у нас. Минути по-късно те бяха в прегръдките на роднините си. Президентът Георги Първанов ги помилва с указ още на летището.

Либия: Днес България ни преведе пари, издава Дневник.

Либийският външен министър Мохамед Абдел-Рахман Шалкам обяви в Триполи, че няколко държави, сред които и България, са започнали да "реимбурсират" средствата, с които бе платено обезщетение на семействата на пострадалите либийци, съобщи Ройтерс. Агенцията веднага допълва, че няма потвърждение от независим източник. Според Шалкам част от сделката с Европейския съюз за освобождаването на медиците, е страните членки да се се включат в онези 461 милиона долара, които на 17 юли бяха изплатени на либийците. Преди седмица се твърдеше, че парите идват от Международния фонд за Бенгази, учреден през 2005г. между Либия и България под егидата на Европейския съюз и САЩ. Либийски източници на Ройтерс обясняват сега, че всъщност стотиците милиони са влезли във фонда от Либийския фонд за развитие. "Днес всички пари, които Фондът за развитие изплати, бяха върнати от група европейски държави - Чехия, Словакия, България, Франция и други", каза Шалкам без да посочи конкретни данни или дати на евентуалните преводи.

45 часа драматични преговори в Либия, добавя по темата Сега.

Нощта в понеделник срещу вторник бе безсънна за много хора. Френската президентска съпруга Сесилия Саркози разкри вчера пред АФП, че не е спала от 45 часа, т.е. от неделя, когато пристигна в Триполи заедно с еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер с намерението да не си тръгва без медиците. Това бе нейният втори опит за тяхното спасяване след посещението й в Триполи на 12 юли. До късно през нощта срещу вторник изглеждаше, че мисията й може да се провали отново. Надеждата се върна, когато тя забави отпътуването си. Това бе знак, че Либия е започнала да проявява отстъпчивост, часове след като бе поставила поредните абсурдни искания - за строеж на магистрала, на железопътни линии и пр. Все проекти, нямащи нищо общо с проблема за медиците и с хуманитарната драма на заразените деца. Френският президент Никола Саркози също не е мигнал цяла нощ. Той разказа на пресконференция, че два пъти е разговарял по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи, два пъти с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу и веднъж сутринта с българския президент Георги Първанов. Той благодари специално и на емира на Кувейт шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който в последния момент е играл важна посредническа роля. Саркози не разкри какво е било неговото участие и каза, че Катар ще прецени какво да съобщи. Според АП приносът на държавата от Персийския залив "може да означава пари в кеш или износ на петрол и природен газ, както и опрощаване на дългове". Ключът, който отвори решетките, бе меморандум, подписан през нощта от еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер и либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам, предадоха световните агенции. Споразумението обявява "подготовка за установяване на пълно партньорство" между Либия и ЕС. Ще бъде реконструирана болницата в Бенгази, в която навремето са работили шестимата медици, както и болницата "Хуари" и един медицински център, също в Бенгази, където избухна епидемията от СПИН. ЕС ще окаже помощ на Либия в областта на образованието, археологията и защитата на либийската граница от незаконната имиграция, разказа пред журналисти в Триполи Шалкам. Той не уточни какъв е размерът на помощта, която ЕС ще отпусне на Либия.

Психолози и психиатри очакват сестрите, научаваме от Новинар.

Освободените медици ще бъдат подложени днес на обстойни медицински прегледи и изследвания във Военномедицинска академия, съобщиха от болницата. Ще бъдат извършени стандартните изследвания на кръв, урина и рентген. Възможно е, ако те искат и има нужда, да бъдат направени и допълнителни прегледи и манипулации, обясни зам.-директорът на ВМА полк. доц. Евгени Белоконски. Преживените травми от тормоза, както и от произнесените смъртни присъди са предпоставки за възникването на сериозни психологични проблеми у медиците. Екип от психолози и психиатри има готовност да окаже необходимата помощ, съобщиха от здравното министерство. Такава ще бъде осигурена и за роднините на медиците, ако те имат нужда. По време на разпитите сестрите са били изтезавани с ток, бити са и са подлагани на всякакви мъчения. Вчера две линейки придружиха медиците до Бояна, където ще останат няколко дни. Днес на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъдат разгледани всички детайли по отношение на здравните осигуровки в периода, в който медиците са били в Либия, съобщи премиерът Сергей Станишев. Според финансовия министър Пламен Орешарски държавата може да отпусне социални помощи за медиците.

Делото срещу мъчителите на българските медици продължава, обяви вчера главният прокурор Борис Велчев, цитира Новинар.

След няколко дни медиците ще бъдат разпитани по производството, което бе заведено от Софийска градска прокуратура в края на януари тази година. Още през ноември 2004 г. вестник "Новинар" внесе в прокуратурата искане да се образува дело срещу мъчителите, но тогава магистратите се позоваха на сложен международен правен казус и отказаха дело. Медиците са най-важните свидетели по делото, каза Велчев. По това досъдебно производство бяха разпитани десетки свидетели, включително и близките на медицинските сестри. Нито към тях, нито към българската държава Либия може да има каквито и да било претенции, каза Велчев. Обвинител № 1 допълни, че не е очаквал толкова бързо завръщане на медиците в България. Всичко по това дело се развиваше по един нестандартен начин, отговорът дойде по един нестандартен начин, според Велчев. Онова, което беше изпратено от либийската страна, в общи линии задоволява изискванията, които имаме към трансфера, отбеляза главният прокурор.

Соцпартията прие платформа за вота, известява Дума.

Изпълнителното бюро на БСП прие платформата с която партията ще се яви на местните избори. Това съобщи вчера секретарят на бюрото Антон Кутев. Следващата стъпка е платформата да бъде гласувана и от Висшия съвет на партията на заседание, което ще се проведе на 27 юли в Казанлък. Предизборната платформа е под мотото "Диалог и отговорност". Документът съдържа пет основни приоритета за политиката на партията по време на кампанията за местни избори, обобщи Кутев. Социалистите ще наблегнат основно на социалния ангажимент на общините и тяхната работа за достоен живот на гражданите. Като приоритет номер 2 в платформата на БСП е записано - "сплотено общество". Той се изразява в подкрепа и защита на гражданите от страна на държавната и общинската власт, обясни Кутев. Третият приоритет на партията за изборите е за ред и законност в общините. Четвъртият е за търсене на най-прекия път към гражданите и подобряване на диалога с тях. Последният, пети приоритет е кръстен "Европа за хората тук" Ц това означава, че кметовете трябва да работят за търсене на най-кратки пътища до програмите на Европейския съюз.

Юруков подкрепя всички сини кметове, разбираме от Новинар.

Господин Тонев вероятно ще бъде предложен за председател на предизборния щаб на СДС за местния вот. На Национален съвет следващата седмица сините ще изберат принципи и правила за издигане на кандидатите си за кметове. Лидерът Пламен Юруков не изключи вчера евентуално сътрудничество с ГЕРБ или с ДСБ на вота в столицата, но допълни, че не е възможно да се сключват национални споразумения. Разговори с ДСБ ще бъдат проведени още в четвъртък. Вчера Националният съвет на СДС избра Пламен Радонов за главен секретар на партията. Той беше единствената кандидатура, предложена от Юруков. Радонов беше избран с 48 гласа "за" срещу 45 "против". Четирима от членовете на НИС също гласуваха срещу него. СДС ми е дал много и е време и аз да му дам, каза след избора си Радонов. Той обеща да работи по нов проект в СДС, свързан на първо място с информирането на самите членове за демокрацията вътре в партията. Време е СДС да престане да бъде функционалистка партия, в която няколко човека да овладеят цялата власт, подчерта главният секретар. Вчера 26 сини кметове бяха поканени на обяд от лидера Пламен Юруков. Той им обеща подкрепата на партията за следващ мандат. Не си говорим за миналото, а за бъдещето и за победа, каза още синият шеф.

Не искам да вярвам, че у нас наказват, ако бизнесът ти е на светло!, казва в интервю за 24 часа Весела Лечева.

Първите два дни бяха най-ужасните. Всичко е като в сън. Не можех да повярвам, че подобно нещо може да се случи, и то на човек като него. След това идват въпросите. Защо? Кой може да го е направил? И всеки път, когато си мисля за това, което се случи, ме пронизва болка като от нож. Сега идва моментът на анализа. Прехвърлих години, приятели, познати. Неприятелите също. Той беше човек с много приятели, но, разбира се, имаше и такива, които му завиждаха. Но дори в техните очи не съм виждала да замислят подобно нещо. И отговорът на въпроса - “Защо”, не идва. Имам и собствена версия за това, което се случи. Но тя си е лично моя и съм я споделила само с хората, които водят разследването. Защото за мен и за Манол най-важното е да излезе истината. Какъвто и да е краят. Защото не може да се получава така, пита Лечева.

Отчетът на парното веднъж годишно, може и през зимата, информира 24 часа.

Така сметките щели да станат по-точни. Изравнителните сметки за парно и топла вода да могат да се изготвят по всяко време на годината, а не само след края на отоплителния сезон. Това предложиха вчера от Асоциацията на топлинните счетоводители. Те участваха в заседание на енергийния регулатор, на което бяха разгледани общите условия между фирмите и топлофикациите в София, Враца, Сливен и Плевен. Идеята за т. нар. ролиращ принцип означава, че датите за отчитане в различните жилищни блокове ще се разминават дори и в сезоните.

Строят нощем заради жегите, пише Стандарт.

Термометърът в Сливен закова на 46 градуса. Притиснати от адската жега, строителите на много места започнаха да работят нощем и да пречат на хората да спят. "Не съм мигнала. Цяла нощ слушам бръмчене на камиони и бетоновози", оплака се столичанката Мария Григорова от столичния кв. "Младост 1". Подобни неща се случват из целия град. Строителни шефове коментираха, че не са нареждали на хората си да работят нощем, но признаха, че карат служителите си да се крият на сянка по жегите. Всички строежи по бул. "България" наистина опустяха още в ранния следобед вчера, показа репортерска проверка. Междувременно жегата удари нови рекорди вчера. Термометрите в Сливен заковаха убийствените 46 градуса. В Петрич беше 45, а до 43 градуса стигна температурата в Смолян, Ловеч, Сандански и Велико Търново. Подобна беше ситуацията и в София. Такава жега без капка дъжд никога не е имало, проплакаха стари хора. Според тях високите температури вещаели студена и продължителна зима. Заради горещините Петрич е заплашен от воден режим. Да се поливат улиците в Дупница, нареди пък кметът на града Първан Дангов.

Хотелиери: Върнете парите от бариерите в Слънчев бряг, зове Дневен Труд.

Парите на тези, които са плащали на бариерите, за да влязат в Слънчев бряг, трябва да се върнат. Това обяви вчера Съюзът на собствениците в курорта след решението на бургаската прокуратура отпреди дни да отмени пропускателния режим в комплекса. Падна Берлинската стена, радваха се вчера стопаните на хотелите. Според шефката на съюза Елена Иванова по време на действието на режима имало черен пазар на пропуските и те вървели по 400 лева за сезон. Хотелиерите поискаха вчера и нова транспортна схема на Слънчев бряг, както и засилено полицейско присъствие. Не може при струпване на 400 хиляди души на едно място броят на униформените да е същият както преди години, смятат от съюза.

Хотели по морето свалят цените, радва Стандарт.

В разгара на лятото малки и нови хотели край Варна и Златни пясъци свалят драстично цените, за да спасяват сезона. Пакети за по 7-8 евро на ден продават бази на втора и трета линия от морето, научи "Стандарт". В четири- и петзвездните на брега цените са между 50 и 100 евро за нощувка със закуска. Дори официално обявени оферти за 15 евро "всичко в цената" падат наполовина с отстъпки, промоция за ранно записване и други преференции. Никой не печели от ниските цени, защото привличат само бедни туристи, категорични са в бранша. 7-8 евро за олинклузив - това е нереално малко, коментира Димитър Лефтеров, шеф на Съюза на хотелиерите във Варна.

Огнен ад на Балканите, описва Монитор.

Горски пожари бушуват на Балканите, които повече от месец са притиснати от незапомнени горещини. Сушата, престъпното нехайство, умишлени палежи и остарялата и крайно недостатъчна техника станаха причина за изпепеляването на хиляди декари горски масиви и стопански земи и постройки. Огънят започна опасно да приближава и големи градове. Рекордно високите температури вчера допълнително затрудняваха потушаването на пламъците. В Гърция при гасенето на огнената стихия загинаха двама пилоти, след като самолетът им, участващ в потушаването на голям пожар на егейския остров Евбея, се разби. Медиите в страната отбелязват, че трагедията е била предизвестена, тъй като хора и техника вече са на предела на възможностите си. Много тежка е и ситуацията в Сърбия, където горят над 2503 хектара горски масиви в повече от 100 пожара. Хеликоптерът за гасене на пожари, с който разполага страната, се е повредил от прекалената експлоатация и високите температури и е извън строя. Сърбите се надяваха на помощта на руския самолет "Илюшин", който по молба на българските власти остана още един ден да гаси пожарите у нас. Нови огнища избухнаха вчера до Бела Паланка и Пирот. Най-застрашени са Стара планина и Тимочкият регион, до границата с България. Сръбските власти признаха, че им е необходима чужда помощ. Тежко е положението и в Косово, където са регистрирани 50 пожара. Пожари бушуват и в Черна гора, Хърватия и Македония.

Избират първата “Мис Ерекция”, оповестява Монитор.

Само месец след старта на ръчния брояч за сексуално задоволяване на ъгъла на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Граф Игнатиев” в София, специално жури ще избере първата “Мис Ерекция” днес в 18 часа. Посланикът на кампанията “Пламък за секс” ­ скандалната фолк певица Камелия, в компанията на тв водещата Диана Любенова и сексолозите Околийски и Кацаров, ще открият най-сексапилното момичетата, изпратило своя еротична арт фотография на имейла pogo@all-channels.com. Единственото изискване към участничките е да могат да удостоверят автентичността на снимката. Победителката ще получи скромната парична награда от 100 лв. и възможността сама да смени цифрите на брояча. Освен това тя ще стане част от рекламната кампания на сайта и ще участва в атрактивно мероприятие, получавайки възможност за широка медийна изява.

 

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5177 |24.07.2007 Саркози и съпругата му Сесилия стават софиянци, ще дойдат в България през септември . 5| 5065 |24.07.2007 Свободни са! . 0| 4952 |24.07.2007 Указът за помилването се готви в движение . 3| 5691 |24.07.2007 Чакайте българките в София, казал Саркози на Първанов снощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads