Реклама / Ads
3| 5225 |28.01.2016 НОВИНИ

Ди Пресе: Край Любляна има тренировъчен лагер за джихадисти

.
В босненското планинско селце Горня Маоча и край словенската столица Любляна има тренировъчни лагери на терористичната групировка Ислямска държава, съобщава австрийският в. „Ди Пресе“. Според информация от тайните служби, джихадистката групировка изгражда тренировъчни лагери за екстремисти не само в Сирия, но и в Западна Европа и в страни на Балканите.
 

Представители на тайните служби твърдят пред „Ди Пресе“, че някои следи водят към планините в Босна. От доста време експертите предупреждавали, че става дума за контролираното от уахабитите с. Горня Маоча.

 

Официално от Европол не дават конкретна информация за тренировъчни лагери в границите на ЕС. Според „Ди Пресе“ заради отворените шенгенски граници мъже от Австрия били пристигнали в Словения за "политически лекции за исляма" или за участие в мюсюлмански празници за раждането на деца. Крайна цел на колоните от коли била изолирана сграда в гората край Любляна. Там кандидат-джихадистите се радикализират, обсъждат различни въпроси и преминават през бойна подготовка.

 

Събирали се салафити от Германия, Люксембург, Словения и Австрия. Пътят, по който се стига до мястото за обучение, е под контрола на двама пазачи. Зад тренировъчните площи имало според тайните служби, салафистко сборище за джихадисти, като от това предградие на Любляна към Ирак и Сирия вече били заминали няколко екстремисти.

Програмата за обучение на терористите от ИД била на високо ниво. Джихадистите даже разполагали с един наръчник с обем 71 страници за начините на водене на партизанска война. Те се обучавали в бораване с оръжие и експлозиви, в конспиративни методи и контрашпионаж, както и в „специфични техники за убиване като обезглавяване“. Целта на обучението била да бъдат създадени хладнокръвни убийци, отнемащи човешки живот без емоции. Физическата и психическа подготовка давала на терористите възможност да издържат полицейските разпити, ако ги задържат. Но само с четене терорист не се става. А подготвяните край Любляна джихадисти трябвало да са пълноценни за действия в Сирия.

 

Релгията определено не играе водеща роля при набирането на джихадисти. Според констатации на Европол, твърде малко от задържаните познавали в детайли исляма, поради което те били податливи на джихадистките тълкувания на корана. Така че не бил необходим продължителен процес на радикализиране, защото атентаторите-самоубийци гледат на себе си като на „герои“, а не като на „религиозни мъченици“. Въпреки това сборищата на ислямистки „братства“ започват да имат нарастващо значение за джихадистите. Около 80 на сто от екстремистите са с криминално минало, извършвали са предимно дребни престъпления, свързани с насилие. Освен това близо 1/5 от джихадистите били с психични проблеми.

 

Според „Ди Пресе“ в Европол били наясно с опасността някои от сирийските бежанци в Европа да се радикализират. Екстремистки вербовчици вече били взели на прицел бежанските лагери. Твърденията за съществуването на някакъв лагер за джихадисти край Любляна всъщност се градят върху една среща на радикални ислямисти, проведена през април 2014 година в Дол, край Любляна. В нея участвали най-радикалните мюсюлмани от Словения, както и салафити от Виена и Грац. На тази среща присъствал и братът на един от най-зловещите джихадисти от Австрия, съобщава словенската телевизия Поп ТВ, цитиран от БГНЕС.

 

Ислямският теолог Алим Хасанагич потвърди информацията за тази среща и уточни, че тя е била организирана за рождения ден на един от участниците и там не е ставало дума за никакви екстремистки прояви и въоръжаване, както пише австрийското издание. Според Поп ТВ разследването на “Ди Пресе” няма нищо общо с Европол, а с данни на австрийската полиция, която е проследила заминаването на групата салафисти от австрийските центрове в Словения. Австрийската полиция е била най-заинтересована от поведението и действията на Мирсад Омерович, който произхожда от Санджак, но сега живее в Австрия. Той е следен и подслушван от австрийските служби, защото се знае, че се е радикализирал и изпращал ислямски бойци в Сирия и Ирак. Собственикът на заведението, където е проведена срещата, отрече там да се провели военни обучения и тренировки. Той съобщи още, че резервацията е станала по телефона. Мъжете имаха бради и приличаха на уахабити, жените бяха отделени от мъжете, нямаше никакви въоръжени тренировки, никой от тях не бе въоръжен и това е всичко, каза още той. Словенската полиция съобщи, че няма никакви данни за съществуването на каквито и да било центрове за тренировка на джихадисти в горите около Любляна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4399 |27.01.2016 Съдът върна делото за взривовете край "Петолъчката" . 7| 4276 |26.01.2016 Димитров: 1/3 българи са крайно бедни, вкл. и работещи . 0| 4085 |24.01.2016 Микробус изгоря в движение край Разлог . 5| 4581 |22.01.2016 Арестуван край гей парад осъди България в Страсбург за 10 000 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads