Реклама / Ads
10| 4749 |14.02.2011 НОВИНИ

Прецакват джипита с милиони за 24-вите дежурства

.
Половината от средставата, предвидени за 24-часовите дежурства на общопрактикуващите лекари, които официално са 9 млн. лева, вероятно ще останат неизползвани. Това заяви д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитиран от Мediapool.
 

В края на миналата година беше решено джипитата да получават по 11 стотинки месечно от НЗОК за всеки записан при тях пациент за осигуряването на неотложна помощ през нощта и през почивните дни.

За да получават от предвидените за целта 9 млн. лева общопрактикуващите лекари трябваше да се обединяват в групови практики или да сключват договори за това с медицински центрове, диагностично-консултативни центрове и групови практики на специалисти.

Според Киров обаче към даването на дежурства няма интерес, а на местата, където е можело да се сключи договор с медицински центрове, това е направено още в предишни години. Така по думите му проблемът с 24-часовото обслужване на пациентите остава нерешен. Киров смята, че голяма част от общопрактикуващите лекари, които обслужват приблизително половината население в страната, ще продължат да работят както и досега – по телефона. Досегашната практика за 24-часово обслужване, в случаите когато джипито няма договор с медицински център, предвиждаше пациентът да се обади на личния си лекар.

След консултация по телефона се преценяваше дали той да отиде на място или да насочи пациента си към друг тип медицинска помощ – примерно спешна. Телефонните консултации и ходенето на адреса на пациента от джипито обаче няма да се заплащат и затова Киров смята, че половината пари ще останат неусвоени.

Към някои поликлиники отвориха врати дежурни кабинети, които работят вечер и през почивните дни като успехът им според Киров предстои да се оцени. До тях обаче понякога се налага да се пътува дълго и да се чака с часове, тъй като са твърде малко.

Киров коментира, че има райони в страната, където двама лекари отговарят за 22 села и е невъзможно да се приложат опциите, които дава здравното министерство.

Идеята на здравното министерство беше джипитата да не бъдат пропускани в пътя на пациента към медицинска помощ през нощта и в почивните дни. През последните години хората се научиха да търсят помощ в спешните портали на болниците, но от министерството обявиха, че по-голямата част от случаите не са за там и така се прави голям разход в болниците. За всеки, преминал през болничните спешни портали, министерството плащаше по 20 лева. Затова през 2011 година тези пари за болниците бяха намалени с 30% като първоначално се обмисляше да се намалят с 50%.

Киров коментира, че сега хората са объркани и не знаят накъде да се насочат.

Според него в ущърб на пациента са и лимитите, които при по-високите цени на прегледите тази година означават и по-малко прегледани. Според Киров 2011 година ще бъде “година на пропуснатите възможности“.

Общопрактикуващият лекар заяви, че всяка година се наблюдава отлив от професията като част от колегите почиват, а друга част се насочват към друга работа. “В момента общопрактикуващите лекари са приблизително 4 700 като през 2000 година бяха 6000, а средната възраст е около 50 години“, заяви Киров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5135 |03.02.2011 МТел забъркан в далавера за милиони . 13| 5540 |22.12.2010 Скайп се срина, милиони останаха без чат . 11| 5227 |19.12.2010 Над 100 млн. лв ще получат болниците и джипитата . 6| 5960 |17.12.2010 Еколози срещу Цеко Минев, ощетил държавата с милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads