Реклама / Ads
4| 6855 |29.03.2018 НОВИНИ

Преводачът на „Инерком” в Прага – разследван за убийство

.
Никола Молчан е бил на масата за преговори между ЧЕЗ и „Инерком”, потвърждава чешката компания
 
При преговорите между „Инерком” и ЧЕЗ в Прага в началото на месеца, разбира се, е имало нужда от преводач – в екипа на българската компания с тази задача е била натоварена спорна личност – българо-чешкия предприемач Никола Молчан, пише чешкият в. „Лидове новини”.

Името на Молчан стана особено известно през 2009 г., когато българската полиция го задържа във връзка с разследване на убийството на неговия бизнеспартньор и приятел Либор Мировски, съобщи още bTV.  

Молчан прекара в ареста две седмици, но съдът го пусна на свобода, тъй като не намери достатъчно доказателства за вината му. Десетина години преди това – през 1998 г. името му е било свързвано и с два други случая на убийства, за които обаче не е бил задържан, пише още изданието.

През май 2015 г. софийският градски съд е отменил постановлението на Софийската градска прокуратура, с което досъдебното производство срещу Молчан е прекратено от прокуратурата и е върнато на държавното обвинение.

Това решение на магистратите е потвърдено и от второинстанционния съд през октомври 2015.

Според магистратите прокурорът при постановяване на своя акт не е изследвал обективно, всестранно и пълно всички обстоятелства по делото, които е събрал до момента на своето произнасяне.

„…Правилно съдът е приел, че прокурорският акт е и необоснован, тъй като липсва достатъчен анализ на събраната доказателствена маса, който да послужи на съда за преценка при постановяването на своя съдебен акт при производството по чл.243 НПК. Правилно е отчетено и това, че в своите мотиви, като част от постановлението, което съставя, прокурорът е длъжен да развие в пълнота своята теза въз основа на която приема за установени или не определени факти и обстоятелства, които са от значение за изясняване на предмета на доказване по делото. Още повече, че в постановлението и самите правни изводи, отново твърде лаконични и неясни, не кореспондират с описаното като фактическа обстановка, което прави объркването още по-голямо и прави невъзможно съдът да се произнесе обективно”, пишат съдиите от Софийския апелативен съд.

„Г-н Молчан не е бил официална част от преговарящия екип на дружеството „Инерком”. Когато беше публикувана информация за него в българските медии, проверихме за кого става дума. Г-н Молчан съпровождаше „Инерком” като преводач, тъй като преговорите се водеха на чешки и на български”, казва пред изданието говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова.

„Лидове новини” подчертават, че са опитали да влязат във връзка и с „Инерком”, но на въпросите си за дейността на Молчан не са получили отговор.

Според изданието обаче между „Инерком” и Молчан има връзка, която не е случайна, и минава през бизнесдамата Мая Христова. Тя познава сем. Върбакови, а на Молчан е била шеф – той е управлявал „ММ Глобал”, клон в Прага на конгломерата ѝ „ММ Груп”. В същото време седалището и на „Инерком” и на „ММ Груп” е в една и съща сграда в София.

Молчан, който всъщност е роден в Рим, стана известен в Чехия в началото на 2009 г., когато беше арестуван от българската полиция по обвинение в убийство на бизнеспартньора и най-добър приятел Мировски, с когото строели апартаменти по българското Черноморие.

Според тогавашните информации на всекидневника „Право” Мировски е умрял от получените пет огнестрелни рани. Убийството трябва да е станало през октомври 2008 г., но тялото му е намерено няколко дни по-късно в планините край София от човек, събирал шипки.

Няколко месеца по-късно полицията стигна до извода, че убиец вероятно е Молчан и неговия шофьор и бодигард.

Според информация на Чешката телевизия Молчан дори се предполага, че е изпратил мобилния телефон на Мировски в Чехия, с една цел – да се пращат от него съобщения, така че да изглежда, че Мировски се е прибрал в страната жив и здрав.

Също така има и информации, че Молчан платил на полицаи на софийското летище, за да регистрират (изходящо минаване с) паспорта на Мировски.

След като беше пуснат на свобода поради липса на доказателства, Молчан се оплака, че в ареста му е бил оказван физически тормоз, бил му пускан ток и е бил бит, докато ръцете са му били вързани зад гърба. Според полицейския аташе на Чехия в България Давид Родр, цитиран от Чешката телевизия, той самият е бил повече от изненадан от пускането на Молчан от ареста.

Тогавашният правосъден министър на Чехия също се намеси с искане случаят да бъде разследван и в Чехия, но чешката прокуратура отказа да се занимае и разследването спря.

В България Молчан има различни имена – например в документи в имотния регистър фигурира и под името Никола Владимиров Молчански, пише „Лидове новини””.

Възможно е Молчан отново да се появи в Прага с екипа на „Интерком”, който да продължи преговорите за ЧЕЗ. И докато преди ЧЕЗ може и да не са знаели кой седи на масата до тях, сега вече знаят кой им оказва тази чест, завършва чешкото издание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6207 |29.03.2018 Мика Зайкова: Как се живее с мизерни пенсии под прага на бедността?! . 5| 6022 |16.03.2018 Д. Байрактаров за Фрог: ЕС ще погне „Инерком”, ако държавата участва в сделката . 5| 5524 |07.03.2018 Прокуратурата нямало да проверява парите на „Инерком” за ЧЕЗ . 2| 5576 |07.03.2018 Гинка Върбакова: В Прага запознахме „ЧЕЗ а.с.“ с искането на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads