Реклама / Ads
9| 5446 |25.07.2011 НОВИНИ

Преврат в либийското посолство в София

.
Разиграл се истински екшън; развяно било знамето на революцията.
 

Група, водена от генералния консул на страната Ибрахим Ел-Фуерес, свали символите на режима на Муамар Кадафи и развя знамето на революцията, съобщи БТВ. В същото време българското Министерство на външните работи обяви разбунтувалия се консул за персона нон грата и му даде 24-часов срок да напусне страната. 

По думите на БТВ репортер в посолството се разиграл истински трилър. Консулът Ибрахим Ел-Фуерес потърсил телевизията късно снощи, за да обяви, че минава на страната на опозицията. Тази сутрин, същият този човек, заедно с революционно настроени служители на мисията буквално щурмуват сградата на посолството. Свален е флагът на Либия, изпочупени са и портрети на Муамар Кадафи Завладени са печатът и касата на посолството. Временно управляващият мисията, който отказа да се присъедини към случващото се, заедно с първия секретар просто бяха затворени в една стая. До външно министерство бе изпратена нота, че те вече не представляват Либия в двустранните отношения с България.

Без да предполагат за тези събития, от МВНР пуснаха до медиите съобщение, което гласи, че революционно настроеният консул е обявен за Персона нон грата. Българските дипломати се позовават на чл. 9 от Виенската конвенция, който е свързан с това, че една страна може да изгони дипломат на друга страна, когато той извършва неспецифична външна дейност. Така ситуацията, в която се намира България става много интересна – дипломацията ни официално призна либийската опозиция за легитимен представител на либийския народ, но човекът, който се обяви против режима на Кадафи трябва да напусне страната ни до 24 часа.

Това, което се случва през последните часове в либийското посолство няма нищо общо с решението на МВнР да отнеме акредитацията на съветника по консулските въпроси на Либия в България и да го помоли да напусне страната ни в рамките на 24 часа. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на журналистически въпрос в МВнР. По думите му, решението на ведомството за дипломата се базира на дейности, които са в несъответствие с Виенската конвенция и дипломатическия статут, който той има в България, извършени до момента и през последните месеци. "Искам да кажа, че във връзка с това, което се случва сега, нашето решение остава непроменено, но също с оглед изясняване на ситуацията, на това "кой кой е" в либийското посолство в момента, ще суспендираме контактите си с либийското посолство в София до изясняване на положението там. Разбирам, че ситуацията днес е била доста драматична", каза Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8622 |24.07.2011 Маргарита Попова: Няма проблем в комуникацията Брюксел-София . 42| 6592 |22.07.2011 Царистите "пускат" Каролев в надпреварата за кмет на София . 0| 5026 |21.07.2011 Спират водата в квартали на София . 16| 5467 |20.07.2011 Пожар в бързия влак София - Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads