Реклама / Ads
0| 4992 |14.09.2018 НОВИНИ

През октомври 2019 г. минаваме към лятно или зимно часово време

.
ЕК предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат „завинаги” в лятното, или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.
 

Възможно е по този начин Белгия и Холандия например да бъдат занапред в различна часова зона. Засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина.

 

Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на преминаването от астрономическо към лятно часово време.

 

По нейните думи въвеждането на лятното часово време преди век е било свързано с необходимостта от пестене на енергоресурси, които вместо за бита, да бъдат използвани за военни действия. След двете световни войни пестене на енергия се е наложило отново покрай петролната криза от 70-те години на миналия век. Според ЕК всички тези причини днес са отпаднали, затова не е необходимо повече превъртането на часовника, посочва БТА.

 

Булц не можа да отговори на въпрос дали има изчисления какви средства и усилия ще изисква отмяната на превъртането на часовника. Еврокомисарят отбеляза, че Китай, Турция и Русия вече са прекратили превъртането на часовника.

 

ЕК отчита, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време. В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3962 |14.09.2018 Захариева твърди, че президентството знае, че премиерът ще води делегацията в ООН, оттам отричат . 7| 3945 |14.09.2018 Президентът се завръща от чужбина, очаква се да подпише указа за Маринов . 1| 3963 |13.09.2018 Президентът не взима кадрови решения под натиск, съобщиха от ведомството му . 3| 3550 |13.09.2018 Приходи от 116 млн. и разходи за 769,4 млн. лева иска съдебната власт през 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads