Реклама / Ads
38| 5973 |14.03.2014 НОВИНИ

Президентът: 25 май - избори за европарламент

.
Източник: Булфото
Изборите за Европейски парламент в страната ще се проведат на 25 май. Нека има отговорна честна кампания, нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат. ЕС е уникален проект. ЕС е работилница за идеи, той е платформа за развитие, двигателят за европейска интеграция работи. Вижте промяната в нашия регион. Заслужва си да се отнесем сериозно към дебата.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев, в обръщението си към Народното събрание и гражданите.

„Отсега е видно, че предизборната кампания ще бъде тежка и изострена. Чрез компромати не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е синдром, но е преодолим – зависи от всички нас. Страната се намира в комбинация от кризи и социалният мир може лесно да бъде нарушен. Популизмът, агресията са най-сигурният път към бедността”, добави президентът Росен Плевнелиев.

През месец февруари постигнахме съгласие на КСНС, че документа България 2020 е водещ. Споразумението за партньорство е инструмент, който дава дългосрочен план за развитие на България.

Програмата 2020 ще се изпълнява от няколко правителства. Трябва последователност и консенсус при решаването на проблемите. Българите посочиха ясно своите проблеми. Безработица, повишаване на доходите, ръст на икономиката, демографската криза и тн. Партиите започнаха да дават популистки обещания. Призовавам за реализъм и много работа.

Необходими са ефективни мерки за повишаване на инвестициите. За тази цел е необходима предвидимост. Промените в законодателството трябва да стават прозрачно, каза още Плевнелиев. Борбата с младежката безработица също е много важна. Добрo решение на този проблем е приемането на дуалната учебна система.

Вярната посока е преструктуриране на икономиката и модернизация. Трябва да дадем възможност на малкия и средния бизнес да работят. Необходими са и административни промени. Да се въведат електронните услуги. Българите трябва да повярват отново в държавата си, категоричен беше президентът.

Стандартизирането на обществените поръчки противодействат на корупцията. Когато се управлява публично няма какво да крием. Необходими са ни работещи институции и административна реформа. Важно е да се осъществи решителен пробив в електронното управление в интерес на гражданите и бизнеса. Ефектът ще бъде огромен. Българите ще повярват отново в държавата си, че тя работи в техен интерес. Ще се създава отношение на прогнозируемост и доверие между граждани и държава, заяви президентът.

2013 г. премина под знака на активното гражданско общество за защита от монополите. Тежкото състоянието на сектор енергетика налага проверка при всички звена по веригата. Изводите за България са свръхпроизводство на електрическа енергия при занижено потребление. Липса на прозрачност при управление на държавни активи, липса на независимост и прозрачност на държавния регулатор, каза още Росен Плевнелиев.

Една от най-сериозните заплахи за националната сигурност е енергийната зависимост. ДКЕВР трябва да се превърне в независим регулатор. Това смислено и отдавна чакано решение може да се превърне в реалност с промени в Закона за енергетиката. България е европейски шампион по пилеене на енергия. Решението е енергийна ефективност навсякъде. Вместо само да констатираме как българските села се обезлюдяват, нека да дадем шанс на хората да си сменят дограмата, фасадата и покрива.

Благодарен съм, че три поредни правителства полагат усилия в посока енергийна диверсификация. Необходими са спешни действия за изграждане на конекторите с Гърция, Сърбия, Турция, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му има политически консенсус по ускореното изграждане на базисна инфраструктура. Росен Плевнелиев заяви, че приоритетни са автомагистрала "Струма”, "Хемус” и тунелът под Шипка. Най-бедните български региони са тези, които са изолирани. В Южна България има повече работа, повече туристи, повече доходи. Седемте български магистрали могат да бъдат изцяло завършени до 2020 г., посочи президентът.

„Важността на пенсионната реформа е безспорна. С приетото временно спиране сме свидетели на опасна крачка назад. Реформата в здравеопазването е голямо предизвикателство. Реформата в спешната помощ може да бъде въведена до края на годината."

„Ситуацията в Украйна показва колко важна за Европа и света е интеграцията. България трябва да даде своя принос за развитие на съюза и мира. България е важен фактор в региона”, каза Плевнелиев.

„Народът на Украйна има право сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни избори. ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици. Ако се стигне до ескалация, ще свикам Консултативен съвет за национална сигурност”, заяви той.

Членството в НАТО дава сигурност и предполага създаване на добре въоръжена армия. Няма да подкрепя подхода на законотворчество към сектор сигурност. Настоявам за публичност и открито обсъждане на конкретните закони”, подчерта Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5317 |13.03.2014 Нинова: 2013 г. раздавахме коледни без избори . 24| 5260 |12.03.2014 Европарламентът ухажва "България без цензура" . 7| 6086 |11.03.2014 В. Симеонов: Циганите - електорат за победа на избори . 17| 5526 |11.03.2014 Социолози: ГЕРБ,БСП и ДПС- подиума на евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads