Реклама / Ads
21| 4594 |22.09.2015 НОВИНИ

Президентът: Ако се отърсим от черногледството, можем да постигаме върхове

.
Росен Плевнелиев
Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост.
 
Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство”, се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод 107 години от обявяването на Независимостта на България, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

"Делят ни вече 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази решителност и дързост, с които васалната дотогава българска държава потърси и спечели своето заслужено и равнопоставено място сред суверенните европейски държави. Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите. Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност.", се казва още в обръщението. "Показателни са думите, с които един чуждестранен вестник описа събитията, впечатлили цяла тогавашна Европа: „Българите като хора практични и трезви разбраха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, но на една бавна, методична и енергична подготовка...“. Само за 30 години след Освобождението България направи огромен скок и успя с постоянство и стратегическа мисъл да постигне исторически победи и да гарантира своето възходящо развитие. Съединението и Независимостта бяха необходима предпоставка за стопански и обществен напредък. Тези актове на българския народ респектираха със своята решителност и спечелиха уважение далеч отвъд границите на България. Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове. В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца.

Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!", казва в обръщението си Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4410 |15.09.2015 Президентът: ЕК да разчита на подкрепата ни за Европейския енергиен съюз . 0| 4690 |10.08.2015 Президентът: Признателни сме за подкрепата в този мъчителен момент . 2| 8943 |10.08.2015 Президентът: Местни избори и референдум на 25 октомври . 14| 4307 |09.06.2015 Президентът: Малките фирми са големите в българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads