Реклама / Ads
1| 5308 |21.07.2017 НОВИНИ

Президентът: Ако правителството модернизира армията, ще сме опашката на НАТО

.
Ако правителството не придвижи проектите за модернизация на армията, ще се окажем на опашката на НАТО. Това каза президентът Румен Радев по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България.
 
„Един от най-важните фактори за успех във външната ни политика сте именно вие – посланиците. Аз имам ясни ангажименти и ще правя всичко възможно, ще държа посланиците да бъдат хора с доказан професионализъм, с опит, с ерудиция и с изключително положително отношение и мотивация за работа за България“, обърна се президента към дипломатите. „Знам, че в момента е трудно, не достигат ресурси за посолствата. Българите по чужбина се увеличават, а нашите консулски представителства намаляха и знам, че правителството прави, каквото е по силите му, в рамките на този бюджет да решаваме тези въпроси, но всичко трябва да се прави в името на гражданите на България“, допълни той.

Президентът се спря на някои от аспектите на външната ни политика. По темата за НАТО той отбеляза, че на първата среща с президента Тръмп в Брюксел през ясно е заявил, че 2% от БВП за отбрана е важен, но е недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности. „Не можем да разглеждаме само количество, ние трябва да гледаме и качество. Друг е въпросът, че България изостава критично. Ако правителството не вземе мерки на време да придвижи проектите за модернизация, ще се окажем на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези 2%“, отбеляза той. По думите му не става въпрос за състезание кой къде е. „Въпросът е, когато членуваме в някой съюз, доколко сме лоялни, защото те вече са на 2%, доколко сме консуматор на сигурност или генератор на сигурност, защото всичко е взаимно обвързано – ако искаме да имаме инвестиции, да развиваме икономика, солидарно с другите държави ние трябва да развиваме и собствен отбранителен капацитет, който да се вписва в колективната сигурности отбрана“, подчерта президентът Радев. „България става все по-голям притегателен център за военни учения, но трябва да търсим баланс. Ние трябва да видим повече и европейско присъствие тук. За сега формирования от Германия и Франция все още не присъстват в България. Трябва да търсим и тяхното участие“, каза още държавният глава.

По отношение на енергийната сигурност на страната ни той заяви, че трябва да се прилага принципът „колкото повече, толкова повече“. „Виждам, че правителството работи сериозно в тази насока. България трябва да прави всичко възможно да транзитира колкото може повече енергийни ресурси през своята територия“, подчерта държавният глава.

Във връзка с мигрантската криза той коментира, че е крайно време Европа да има единна политика. „Солидарност с всички държави, които са на първа линия. Ние трябва да обединим усилията си и като държави на първа линия да искаме специално отношение и внимание към нас, защото охраната на външните граници на ЕС не може да бъде ангажимент само на тези наши държави. Европа трябва да бъде солидарна“, заяви президентът.

По отношение на съдебна реформа и борбата с корупцията той отбеляза, че това, което отчитаме тук, се разминава с това, което отчитат чуждите посланици. „Трябва да направим така, че когато се каже България, това име да се свързва с добри и чисти условия за бизнес“, категоричен бе президентът Радев. „Очакваната промяна в антикорупционния закон категорично не е достатъчна. Трябва да има всеобхватна система за следене на приходи и харчове в държавата, касаеща всички“, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5602 |12.07.2017 Нинова от Ню Йорк: Правителството узакони разрухата . 4| 6361 |11.07.2017 Бизнесът скочи срещу правителството: Не вдигайте драстично съдебните такси! . 2| 5261 |14.06.2017 Жельо Бойчев: Правителството разпределя парите за общините субективно . 3| 7006 |09.06.2017 Тома Биков: Правителството на Орешарски фалира КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads