Реклама / Ads
38| 5622 |21.10.2013 НОВИНИ

Президентът: За богата държава трябват силни институции

.
Желю Желев, Росен Плевнелиев и Петър Стоянов на конференцията Източник: Булфото
„Инситуциите са в основата на обществения живот, те регулират достъпа до различни социалнозначими дейности, като здраве, мир, образование. Нациите са силни, когато имат силни институции. Богатите нации са само два вида, когато имат големи ресурси или са създали силни институции. Повече от всякога се нуждаем от силни национални институции”. Това каза президентът Росен Плевнелиев, на конференцията „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения“.
 

  

„Всички партии и ръководни органи трябва да уважават институциите независимо кой е на власт. Добрата координация на институциите е с фирмите, браншови организации е стратегически важна. Светът е в дълбока трансформация, той минава от една в друга фаза. Трябва да си даваме сметка, че капитализмът и демокрацията са най-доброто, с което разполага светът. България е постигнала много, потенциалът за развитие е много голям, но понякога сами си пречим. Има липса на диалог между големите политически партии, но въпреки това страната е стабилна и икономиката е стабилна. Вече имаме активно гражданско общество, силен неправителствен сектор”, каза още Плевнелиев. 

 

„Държавата ни все още не е била жертва на масивна кибер атака, но трябва да се учим от другите държави. Трансграничната престъпност също е сериозна заплаха. Системата ни за сигурност не е успяла да пребори трафика на наркотици, нелегалното изваждане от държавата, прането на пари. Трябва да се стремим към енергийната независимост чрез диверсифициране на източници. В стратегията за национална сигурност е посочено, че корупцията остава един от основните проблеми в българското общество. Убеден съм, че най-краткият и ефективен път за борба с корупцията, е създаване на електронно управление и услуги за гражданите, правила за управление на държавните пари и прозрачност”, каза държавният глава.

 

Според него общата престъпност е най-видима и осезателна. Нараства несигурността на хората, живеещи в по-малки райони, тук МВР трябва да свърши работата си. Населението продължава да се мести в градовете, но реално положителен прираст виждаме само в София и Варна. „Много българи се насочат към по-благоприятен пазар на труда в чужбина”, заяви Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8677 |18.10.2013 Проф.Велко Вълканов: Държавата ни се управлява от профани . 10| 7517 |15.10.2013 Държавата сложи ръка и на чалготека „Вижън” на Николай Банев . 51| 5534 |07.10.2013 Л. Павлова: Управляващите карат държавата в насрещното, предстои катастрофа! . 13| 5301 |06.10.2013 Богомил Манчев съди държавата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads