Реклама / Ads
15| 6155 |25.02.2010 НОВИНИ

Президентът и главният прокурор не са канили Трактора на работа

.
Алексей Петров
Тиражираните твърдения, че топ арестантът доц. Алексей Петров, обявен за шеф на мафиотска структура, е бил затрупан с апетитни предложения от президента Първанов и главния прокурор Велчев да заеме важни държавни постове са неверни. Това разкриха за Frognews.bg от двете институции днес.
 

В броя си от 24 февруари „Галерия” внушава от първата си страница, че Трактора, малко преди да бъде арестуван е трябвало да стане зам. шеф на националната разузнавателна служба и да отговаря по икономическите въпроси там. Съблазнителната оферта му направил лично президентът Георги Първанов на съвместна среща през миналата есен в „Бояна”.

„Аз лично за пръв път чувам за такова нещо. Аз такава информация нямам, такова нещо не е обсъждано”. Това заяви пред Frognes.bg шефът на президентската прес служба Бойка Башлиева. Тя остана учудена и по какъв повод държавният глава се е срещал с Алексей Петров в „Бояна”. Башлиева се ангажира да провери истинността на информацията и след час бе категорична, че от „Дондуков” 1 подобна оферта към задържания Алексей Петров никога не е отправяна.

Медиен балон, целящ да издигне авторитета на бившия съветник от ДАНС, се оказа и другото твърдение на „Галерия”, че Алексей Петров е канен да стане съветник на главния прокурор, да оглави там специализирано звено за борба с организираната престъпност и да координира връзките на обвинението с МВР и ДАНС.

„Трябва да е ясно, че длъжност „съветник” във ВКП изобщо няма. И след като няма такава длъжност, естествено е, че няма как някой да бъде назначен на нея. Няма такъв щат”. Това обяви говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Според нея смесени екипи за борба с организираната престъпност съществуват и в тях участват представители на различни институции – МВР, прокуратура и ДАНС. „Принципът на създаването им винаги е бил и предполагам, че ще остане – всяка институция сама да определя своите представители. Ръководители на тези екипи са само прокурори. Откакто г-н Петров е напуснал ДАНС, той не може да участва и няма как да участва в такива екипи. От страна на прокуратурата никой не му е правил подобни предложения. Следва изводът, че изнесеното в „Галерия” не отговаря на истината”, категорична бе Кожухарова.

Твърденията в „Галерия” са част от защитната позиция, с която се лъска образът на шефа на октопода Алексей Петров. Това коментира анализатор от МВР. Според него целта е да се каже на обществото, че Трактора е бил важен фактор в държавата и от работата му са се интересували първите мъже на страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5225 |25.02.2010 Прокурори щурмуваха "Марица Изток" 2 . 8| 5264 |24.02.2010 Червените пращат Дянков на прокурор . 28| 5359 |24.02.2010 Ген. Атанасов: Президентът лобира в ЕК за руски енергийни проекти . 21| 4888 |21.02.2010 Ив. Костов: Президентът говори дребнаво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads