Реклама / Ads
0| 4245 |12.01.2018 НОВИНИ

Президентът: Готови сме за участие в европейски проекти в сферата на военната промишленост

.
Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
По време на разговора държавният глава увери председателя Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство и двамата изразиха убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз.

През президента и вицепрезидента на България председателят на Европейската комисия потвърди подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.

Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. По думите на държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът заяви готовността на страната ни да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.

Тема на срещата беше и формулирането на бюджета на Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се съгласиха, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

„Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца“, категоричен беше председателят Юнкер и посочи, че страната ни ще поеме домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на Съюза момент.  По време на срещата Жан-Клод Юнкер оцени високо макроикономическите показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4884 |01.01.2018 Президентът: Новата година ще е изпитание за демокрацията . 0| 4556 |14.12.2017 Борисов: В кабинета на Юнкер стои схемата на ”Турски поток” с наше участие . 0| 3737 |13.12.2017 САЩ готови да преговарят със Северна Корея ”без предварителни условия” . 1| 4546 |11.12.2017 МВР се похвали: Готови сме за председателството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads