Реклама / Ads
8| 4133 |28.01.2020 НОВИНИ

Президентът: Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояване на правовата държава

.
Румен Радев
Президентът Румен Радев отчита третата годишнина от встъпването си в длъжност. „Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава“, каза той и поясни, че ще положи усилия в няколко важни направления.
 

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред, заяви Радев и като пример посочи изборното законодателство. Държавният глава добави, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.


"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес", коментира Радев.


„Поддържах активен диалог с гражданите и институциите, използвайки конституционното си правомощие“, напомни той.


"Наложих седем вета на закони", информира държавният глава.


Румен Радев подчерта в отчета си и разговорите, които е имал с президента на Русия Владимир Путин. По думите му по време на тях ясно е било изяснено понятието взаимна изгода.


Той заяви още, че приоритетите на президента не са самоцел, а са нужни заради функциите на страната. Днес по - често се задават въпроси от типа - защо България продължава да бъде на последно място по качество на живот в ЕС, защо колабират цели системи, защо се унищожава българската природа, защо живеем от криза в криза, защо България продължава да се топи, а много наши сънародници продължават да напускат страната, напомни той.


„Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава“, каза Румен Радев и поясни, че ще положи усилия в няколко важни направления.

 

"Каквито и модели да прилагаме, усилията ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното - промяна на политическата среда и начина на управление".

 

По думите му сред ключовите проблеми са: липса на върховенство на закона и разделение на властите, корупция, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от законодателния процес, което продължава. И още: липса на отговорност, еднолично разпореждане с бюджета, отслабен суверенитет.

 

"Тези проблеми се задълбочават и сега консумираме видимите резултати", заяви Румен Радев .

 

Според президента и през последната година сме допуснали опорочаване на изборите и все по-голямо срастване на партия и власт. Затова при дебатите за изборното законодателство той еще настоява за "100% машинно гласуване с цел елиминиране на машинациите, в това число и при броенето на резултата".

 

Румен Радев отсече, че ще продължи и дебатите за иницииране на промени в конституцията в посока реална независимост и ефективност на съдебната власт, подобряване на баланса на институциите, разширяване на правата на гражданите. Ще съдейства за превръщането на КПКОНПИ в ефективен орган. Ще настоява за електронно управление, "като важен фактор за прозрачността".

 

Приоритет ще е и хармоничното развитие на отбраната. За нея президентът говори и в отчетната част на речта си, като заяви, че е допуснато нехармонично развитие на различните видове войски, заради различния етап на проектите за модернизация на армията. Подчерта и важността на подписването на договор за нови изтребители F-16, макар и "с орязани способности" на самолетите.

 

След като изброи и приоритетите си във външната политика, според записаните в конституцията правомощия и цели, и подкрепата за бизнеса навън, и тази за българските общности в чужбина и приобщаването им, Румен Радев заяви:

Това са приоритети в рамките на правомощията на институцията по конституция.

Президентът не разполага с инструменти да реализира конкретни политики, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията.

 

Заради критиките по различни теми, Радев към края на изложението си добави: Сега пак някои ще кажат: президентът е черноглед, президентът е песимист - напротив. Имам високи амбиции за България - можем и трябва да превърнем страната в нормална европейска държава с върховенство на закона, справедливост, зелена икономика, качество на обществените услуги.

 

Но съм и реалист - пътят към успеха започва със сваляне на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4909 |21.01.2020 Комисар Рейндерс към Елена Йончева: Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз . 0| 4814 |25.12.2019 Президентът: Честито Рождество Христово! . 8| 6513 |21.12.2019 Президентът: Не виждам промяна в управлението . 4| 5201 |19.12.2019 Президентът: Гешев да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads