Реклама / Ads
8| 4723 |14.09.2010 НОВИНИ

Президентът награди свой другар с орден

.
Съучредителят на комитет "Съзидание" в подкрепа на Георги Първанов и Тодор Батков акад. Антон Дончев получи днес ново признание от държавния глава на България по повод 80-годишния си юбилей.
 

Днес на тържествена церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов награди писателят Антон Дончев за особено значимите му заслуги в областта на културата. Президентът отличи и сценариста Христо Ганев, връчвайки му орден "Стара планина" - I степен за изключително големите му заслуги в културата и изкуството на неговия внук, тъй като той самият бе възпрепятстван да присъства. В словото си Георги Първанов заяви, че Антон Дончев е една от най-ярките личности на нашето съвремие и истински родолюбив българин. Той напомни, че романът му "Време разделно" е издаден в двумилионен тираж на около 30 езика, което е голямото признание за неговия труд. За сценариста Христо Ганев държавният глава каза, че отличаването му с ордена е едно закъсняло признание за творец, при който появата на всеки негов филм е събитие за българската култура.

Той посочи, че Христо Ганев е познат като българин с изключително изострена гражданска съвест, напомни за изключването му навремето от редовете на БКП заради отношението на автора към творчеството на Солженицин. В словото си президентът посочи също, че в новата българска история има не малко самозванци, които се опитват да пренапишат историята и собственото си място в нея, но ще дойде време, когато ще има съответствие с историческата истина. В отговор на благодарност писателят Антон Дончев открои на първо място личността на колегата си Христо Ганев, за когото каза, че излъчва достойнство, че е човек на честта и доблестта, който е приел да служи само на един бог – истината. Антон Дончев видя символен знак с името на ордена, който получи и открои себе си като скромен свещенослужител в храма на великите братя Кирил и Методий.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5109 |24.08.2010 А. Ангелов: Не може президентът до безкрайност да отхвърля предложенията ми . 6| 5462 |19.08.2010 Русия награди родните пожарникари за помощта им . 7| 4942 |07.06.2010 А. Ангелов: Не президентът трябва да ръководи спецслужбите! . 9| 5361 |05.06.2010 Борисов: Президентът не обяви политически проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads