Реклама / Ads
82| 5206 |07.08.2013 НОВИНИ

Президентът наложи частично вето на актуализацията на бюджета

.
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че налага частично вето на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година. Това обяви държавния глава на пресконференция на „Дондуков" 2.
 

"Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет. Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви президентът.

Не бива да внушава на обществото, че социалният пакет е основата на актуализицацията на бюджета. Не виждам в закона мерки за развитието на българската икономика. Държавата на практика в средата на годината смъква летвата. Ветото е частично, защото не подкрепям част от нещата, за които се иска актуализацията на бюджета, допълни той.

Връщам за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг, обясни държавният глава. Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

„По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации", отбеляза президентът.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", посочи Плевнелиев.

„Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

Аз съм против не самото теглене на заем от 1 милиард лева, а против покриването на текущи разходи с тях, обясни Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5356 |07.08.2013 Президентът си казва думата за бюджета и ветото . 30| 5319 |06.08.2013 Президентът сезира Конституционния съд за Закона за СРС . 23| 4769 |06.08.2013 Президентът казва утре за ветото на бюджета . 41| 4925 |05.08.2013 Президентът поискал частично вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads