Реклама / Ads
120| 5723 |17.09.2013 НОВИНИ

Президентът назова проблеми, но без нито един пример

.
Източник: Булфото
Гражданите са изразили ясно проблемите си при протестната вълна през февруари, втората такава през юни и на дебата с Вивиан Рединг, заяви в първата тематична дискусия „Диалог с гражданите“ президентът Росен Плевнелиев. Най-големите от тях са корупцията, мафията, монополите, зависимите медии и недостатъчно справедливата държава.
 
Нямам право да управлявам проекти и пари, но имам право да посочвам посоката за развитие заедно с вас. Когато гражданите ясно посочват проблемите, те могат да бъдат решение, заяви още държавният глава.

Като че ли днес имаме две България, два различни свята, заяви Плевнелиев. Той смята, че едната България е тази на Тодор Живков и за съжаление, хората гледат назад.

„Днес България е на дефицит. Ние нямаме балансиран бюджет, т.е. сме на кредит и децата ще платят сметката. Нямам нищо против социалните пакети, но за сметка на изработени пари, а не на следващото поколение", предупреди президентът по време на първия ден от инициираната от него дускусия. Днес темата е пазарната икономика, а следващите два месеца ще бъде за правосъдието и за медиите.

По думите му 2013-та година не е на политиците, а на гражданското общество - то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите.

Корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава са темите, зададени от гражданското общество, заяви държавният глава.

Той посочи 4 източника за обогатяване на олигархията - управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор. Посочи, че премахването на тези източници за финансиране ще помогне на обществото да се пребори с този малък кръг хора, които се обогатяват за негова сметка. "Нямаме какво да губим, когато управляваме държавните пари", каза държавният глава.

"По пътя на ограничаването на тези четири източника можем много ефективно да направим по-добра икономика - с правила за управление на държавните пари, типизиране и електронизиране на обществените поръчки, вместо да засекретяваме договори. Приватизацията да е насочена към стратегическите инвеститори, а не към тези с връзки, да направим реформа в сектор "Сигурност", да свържем данните и да работим с нашите чуждестранни партньори срещу сивия и сектор и подземния свят", призова държавния глава.

Опасявам се, че пенсионната реформа и реформата в образованието се бави много. Трябва да имаме широко обществено съгласие за обществения ресурс и за това как ще се използва. Трябва да определим, кое ще е приоритет, допълни Плевнелиев.

„Българите подават ръка на политическите партии за промяна. Днес протестиращите, както и тези, които протестираха февруари, следят колегите в чужбина. Българското общество иска прозрачност", каза още Плевнелиев.

По думите му, ако ние се провалим ще бъде видимо от целия регион. Проблемите в Югоизточна Европа са малко по-различни от другите региони. „Не е редно да крием проблемите си. Разбира се, че реформите в земеделието могат да се случат, но това не зависи от Брюксел. Това, което засеем, това ще пожънем. Нужен е обществен и политически консенсус", допълни президентът.

Той заяви, че Европа отдавна е постигнала своето обединение. „В България все още не можем и това е проблемът. Ние все още трябва да търсим разбирателството си, каза Росен Плевнелиев".

Относно енергийните монополи той посочи, че благодарение на служебното правителство над 200 договора с енергийните монополи са вече на показ.

Президентската институция ще се запознае с идеята за безусловен базов доход на българските граждани, поясни държавният глава.
„В икономиката трябва да има последователност. Не може без последователност. Трябва ни национална програма за развитие и приоритети за следващите години. В Китай вече имат над 50 посоки. Длъжни сме да ги имаме и да ги развиваме независимо кой е на власт, иначе се въртим в кръг", каза Плевнелиев.

„Защо трябва да спираме и да замразяваме пенсионната реформа. Нациите правят реформи мислейки много дълго напред. Реформите се случват отново когато има участие на гражданите. Гражданите в България имат право да знаят и те са тези, които задават посоката. Надявам се всички политици да се съобразят", допълни президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6087 |16.09.2013 Тесен кръг от хора влияе на политиката, рече президентът, но не каза кои . 216| 5931 |10.09.2013 Сергей Станишев: Президентът да спре с ролята на брокер за формиране на коалиции . 28| 5411 |04.09.2013 Президентът иска единна позиция за Сирия, цупи се на парламента . 31| 5910 |31.08.2013 Президентът: Виновните в Сирия да понесат наказание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads