Реклама / Ads
36| 9280 |19.04.2010 НОВИНИ

Президентът Обама търси подкрепа от преподавател в УНСС

.
Барак Обама
Президентът на САЩ Барак Обама изпрати лично писмо до доц. д-р Боян Дуранкев, главен секретар на УНСС, преподавател по „Маркетинг”, съучредител на Национално експертно сдружение ГЛАС. Това е второ послание от щаба на Обама до българския икономист.
 
24 часа след изборната си победа в САЩ, Барак Обама благодари на българския учен за подкрепата, която е оказал в предизборната му кампания, завършвайки с думите : „Промяната е възможна благодарение на хора като теб, Бояне”!
Тогава обаче доц. Дуранкев отказа да направи обществено достояние жеста на новоизбрания президент.

Подобно обръщение е получил и председателят на ГЛАС проф. Димитър М. Иванов, който живее в Лондон.

Личните послания на Обама идват една година, след като пое управлението на САЩ , в разгара на финансово-икономическата криза, Наскоро американският държавник спечели и първата си стратегическа държавническа победа - изпълни обещанието да прокара закон за реформиране на здравната система, за да я направи по-ефикасна и по-достъпна за гражданите на Америка.

Днес на дневен ред е другата негова битка за социална справедливост и икономически морал - обуздаването на крупните спекуланти от банковия и сенчестия финансов сектор в Уолстрийт. За тази битка Обама се нуждае от нова гражданска съпричастност и ясен кредит на доверие. Президентът се обръща с призив за подкрепа към губещите от кризата, към данъкоплатците и гражданите от средната класа, които с парите си помогнаха да се стабилизира финансовият сектор , да се овладеят рецесията и взривно нарасналата безработица.

Проф. Димитър М. Иванов и Доц. Боян Дуранкев не са граждани на САЩ, но са активен участници в международните дискусии за намиране на изход от кризата. Те са доказани експерти и представители на страна и регион, пострадали най-тежко от глобалното бедствие. Познават ги в САЩ и Европа, тяхната дума тежи, влиянието им на професионалисти е нужно на президента Обама.

Този храбър и иновативен лидер на една велика сила не се колебае да търси съмишленици и поддръжници във всяка точка на света. Щом бедствието е глобално, а неговите причинители – спекулативните финансови акули - бранят интересите си не само на Уолстрийт, но и във всички капиталови пазари, акцията трябва да е общо цивилизационна. Сигурен съм, че Обама ще намери хиляди поддръжници и в България и те ще се включат в интернет-подписката, инициирана от щаба на американския президент.

Писмото на Обама е урок за българския политически елит, отчуждил се трайно от своите избиратели!
Какъв контраст в начина на общуване между държавници и граждани в САЩ и в България!
Какво разминаване между голите обещания, които всекидневно чуваме от управляващите у дома и ясния, точен, социално справедлив и политически мъжествен апел на Барак Обама!

Проф. Кръстьо Петков

Frognews.bg публикува пълния текст на писмото на американския президент до българския икономист.

Скъпи Боян,

Мина много повече от година, откакто финансовата система на САЩ почти се срина и над 8 милиона души загубиха работата си. До ден днешен семействата едвам връзват двата края. Има известен напредък – откриват се нови работни места и има основание за оптимизъм, но икономическите проблеми, които доведоха до кризата остават неразрешени.
Титаните на Уол Стрийт продължават да злоупотребяват с чужди средства. Големите банки и кредитни дружества трупат милиони, а огромен брой представители на средната класа, които винаги са играли по правилата, едвам си плащат сметките.
Не можем повече да отлагаме. Време е банките да поемат отговорност пред клиентите си. Трябва да защитим потребителите и да дадем гаранция на данъкоплатците, че никога вече няма да се наложи да спасяват големите банки, които са “твърде големи, за да фалират”. Това можем да постигнем чрез реформа на Уол Стрийт и по тази причина се обръщам към теб за помощ.
Моля те да ме подкрепиш в тази кауза.
Не може да има свободни пазари без ясни правила против злоупотреби и в защита на семействата. Тази реформа ще съживи финансовата система и отново ще бъде възможно компаниите да теглят заеми, семействата да си позволят ипотеки и бизнесмените и бизнесдамите да намерят начален капитал, за да създадат фирма, нови продукти или услуги.

В момента седем правителствени агенции делят отговорността да осигуряват защита на потребителите. В съответствие с предлаганата реформа ще създадем единна Агенция за финансова защита на потребителите, която ще следи за хищнически практики и ще гарантира, че получавате цялата информация и няма да станете жертва на огромни ипотечни вноски и безпричинно нарастващи лихви по кредити. Тази реформа ще даде дума на акционерите по въпросите за заплати и бонуси и ще създаде нови механизми за ликвидиране на фалиращи фирми, за да не пада тази тежест върху данъкоплатците. Ще осигурим икономическа стабилност като предотвратим ситуация, в която една-единствена компания може да срине цялата финансова система.
При толкова големи залози няма нищо чудно, че съюзниците на големите банки и кредиторите от Уол Стрийт вече са похарчили милиони за рекламна кампания против предложените промени. Лобисти щурмуват Капитолий и търсят вратички, за да спасят най-големите мошеници в сектора.
Няма да се задоволя с нищо по-малко от пълна защита на потребителите и на нашата икономика. Можем да спечелим тази борба, стига да обединим усилията си.

Моля те да се присъединиш към мен от днес, като подпишеш петицията:

Благодаря за отделеното време.
Президент Барак Обама
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5070 |09.04.2010 Обама и Борисов с първа среща на питателна трапеза . 11| 4664 |08.04.2010 Президентът поряза с вето присъдите с анонимки . 5| 4856 |08.04.2010 Бойко Борисов на вечеря с Обама в Прага . 22| 4949 |26.03.2010 Премиерска въздишка след европейска подкрепа за Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads