Реклама / Ads
98| 7245 |22.02.2013 НОВИНИ

Президентът обеща: Ще отида на националния протест в неделя

.
Росен Плевнелиев
Правителства идват и си отиват; държавата обаче не е за един ден. Изборите ще са в края на април, средата на май; спазваме процедурата, действаме бързо, увери Р. Плевнелиев. Към момента нямало ясни кандидатури за служебен премиер и за ново правителство.
 

Президентът Росен Плевнелиев отива на националния протест в неделя, заяви сам той по БНТ. Не могат да очакват президентът всеки ден да е на протестите, но в неделя аз ще отида при тях. Могат да очакват от мен добронамереност и почтеност, каза той.  Хаосът у нас може да бъде спрян благодарение на мъдростта на народа, който обичал държавата си. 

 

Плевнелиев изрази готовност да поеме отговорността за разрешаването на проблемите в страната.

 

По-рано днес:


Сегашното НС ще трябва да работи за подготовка и евентуален старт на работата на служебното правителство
, за да гарантираме спокойствие и работещи институции, заяви президентът Росен Плевнелиев заяви в обръщението си президентът Росен Плевнелиев след консултациите, които политическите сили проведоха при него в продължение на няколко часа.

Служебното правителство ще посочи своите приоритети, то ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната прозрачност и честност, най-важната задача ще бъде овладяването на кризата във всичките й аспекти. Други важни задачи за служебното правителство са - пълно гарантиране на финансовата стабилност, работа по приходната част на бюджета, европейските фондове.

Това правителство трябва да бъде професионално, да бъде експертно, да гарантира, че ще работи за стабилност и доверие, каза Плевнелиев.
Провеждане на Велико Народно събрание - трябва да бъде подготвено добре и внимателно, около това се обединихме, каза Плевнелиев.

Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден. Той увери, че всички се обединяват около посланията за стабилност - финансова и обществена. Нека да се представим достойно и да покажем на света, че сме демократична държава, в която законите се спазват, призова президентът и поиска отговорно отношение от всички - от гражданите и от партиите.

Първият мандат ще е за ГЕРБ, вторият за БСП, третият за ДПС. Подкрепям гражданската енергия на хората, тя е градивна. Не се притеснявам от протестите, радвам се за тях. Служебното правителство ще работи заедно с тях; ще бъда максимално публичен и прозрачен.

Допълнителни наблюдатели ще има на изборите, за това се е постигнал пълен консунсус. Това работело за доверие, каза президентът.

Служебният кабинет трябва да влезе с летящ старт, да гарантира работещи институции, да взима ясни решения. Работим много в тази посока, ще се подготвим много добре, добави Плевнелиев, но каза, че все още не се знае кой ще оглави този кабинет. В обществения съвет към служебния кабинет ще влязат представители на протестиращите и граждански организации. Те трябва да са наясно какво очакват от държавата. Не изключвам възможността да има обществени съвети към всички министерства, каза още Плевнелиев.

Ако искаме да си оправим държавата, трябва да я ремонтираме, тя е една кола, която протестиращите не бива да бутат в пропастта, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6045 |21.02.2013 Президентът: Правителството си тръгва, проблемите остават . 42| 5557 |18.02.2013 Президентът: Не съм безучастен към протестите! . 15| 4829 |13.02.2013 Президентът се ангажира с изборния кодекс . 15| 5541 |05.02.2013 Президентът: Докладът за атентата в Сарафово е с гриф "Поверително"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads