Реклама / Ads
14| 6877 |11.11.2011 НОВИНИ

Президентът опроверга А. Гълъбов,че няма да се върне в БСП

.
Георги Първанов
Не мисля, че Георги Първанов, който има най-ниската подкрепа като президент – едва 30%, ще се върне в БСП. Той създаде една илюзия за президента, че той е мъдрецът в планината, който раздава правосъдие. Много от правомощията на президента практически обаче той не изпълни.
 

 
Това каза по БНР социологът Антоний Гълъбов.

Според него твърде много се надценява ролята на Първанов в политическия живот, вероятно това е, защото 10 години е бил президент.

Гълъбов смята, че президентството в България е доста неопределено и президентът всъщност не подлежи на никакъв граждански контрол. Нещо повече заради  Първанов отношението към българските институции е твърде персонифицирано. Доказателство за това са многото негови съветници, внедрени в тези институции, обясни социологът.

 
Той споделя мнението, че идея на създаденото преди година движение на Георги Първанов АБВ, макар и политическо, не е изчистена като съдържание. В тази организация Гълъбов вижда по-скоро опит за политическо инженерство, макар че се заговори, че чрез него могат да се привлекат по-леви привърженици, леко разочаровани от БСП.

 

Аз се притеснявам от говореното за българско възраждане с този апломб. Първанов е все още държавен глава и той не може да се меси толкова в политическото пространство и да бъде непрекъснато политически ментор, коментира Гълъбов.

 

В този смисъл той изрази надежда, че новият президент Росен Плевнелиев ще покаже един по-друг тип поведение. Гълъбов обаче не ски притесненията си, че Плевнелиев може да тласне президентството към нов тип стратегии като регионалното развитие, например, което също не е оправдано.


Противно на очакванията на социологът Георги Първанов заяви, че след като напусне Дондуков 2, се връща в БСП. Това стана ясно по време на пресконференцията, която даде президентът днес по повод завършилите избори и актуални теми, които коментира пред журналисти.

Първанов уточни, че  ще стои на последния ред по време на следващия конгрес на партията, за се ориентира каква е ситуацията. Каква ще е бъдещата му роля в столетницата - времето ще покаже. 

Антоний Гълъбов  не подмина и въпроса за резултатите от последните избори, в които ГЕРБ показа очевидно превъзходство и спечели изборите. Гълъбов обаче счита, че в този момент премиерът Бойко Борисов не трябва да казва, които са основните му врагове, а трябва да помисли за съюзници.

 

ГЕРБ управлява самотно и няма ключови съюзници, което е важно вече за бъдещите парламентарни избори през 2013 г. Това ме притеснява, допълни Гълъбов.

 

Според него противоречията между Синята коалиция и ГЕРБ не са идеологически, а по-скоро противоречия свързани с компетентността на управляващите.

От Синята коалиция трябва първи да подадат ръка на ГЕРБ. Но СДС беше тласнат в грешната посока, защото ОДС съвсем не е онова СДС, то е едно менте, отчита Гълъбов.

Той е убеден, че сега най-важни сега са тези около 300-350 хиляди души от електората на Синята коалиция. Затова е необходим диалогът между управляващите и сините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5494 |28.10.2011 А. Ангелов: Президентът трябва да се вслушва . 3| 4867 |23.10.2011 Кандидат-президентът на БСП гласува . 30| 4817 |16.09.2011 И президентът убеден, че заслужаваме Шенген . 31| 6459 |29.08.2011 Жорж Ганчев: Президентът трябва да има фасон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads