Реклама / Ads
2| 4381 |13.09.2017 НОВИНИ

Държавният глава отчете своите 235 дни на ”Дондуков” 2

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Суверенитет, законност, външна политика- това посочи като свои жалони президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия. Най-добре е, когато всеки президент надгражда. Това е смисълът на президентската институция, каза още той.
 
Едни добри избори, налагане кохезионната политика с Римския документ, налагане на една активна и лоялна европейска поликата, сезиране КС за СЕТА, първи стъпки за преодоляване отношенията с Русия , реабилитация на историята и много важно - решителни действия за защита суверенитета на България - посочи областите на своите първи крачки президентът Радев.

Интервюто продължи  с коментар за престъпността и отвличанията:  "Мисля, че престъпността винаги е нагла. Бандата на „Налите" е само метафора на несигурността. Битовата престъпност е бич и не виждаме реални резултати за справянето с нея. А за отвличанията - това е тревожен симптом, но да оставим разследващите да си свършат работата".Това заяв Радев, попитан за ситуацията в страната след случая с отвличането и дадения откуп от семейството на Адриан Златков.

По думите на държавния глава темата е трудна, коментарите трябва да се правят от специалисти, а опитът показва, че трябва време за събиране на валидни доказателства. "Всички вярваме, че органите на реда работят и ще си свършат работата, защото това връща сигурността", каза Радев.

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната, категоричен е президентът.

"На КСНС ще очаквам сближаване на позициите и на управляващи и опозиция. Трябва да се предприемат всеобхватни мерки. Искам да поставя тази тема за дебат. Не трябва да правим нещо, само за да се покажем пред Европа. Трябва да се справим веднъж и завинаги с този жесток проблем. Трябва да си ясни инструментите, чрез които ще се борим с корупцията. Досега няма нито един осъден по висшите етажи на властта. Трябва детайлен анализ на тази тема. ГЕРБ залагат на превенцията, а БСП на разследването. Казал съм моето мнение по тази тема и не искам да се повтарям. Трябва да имаме ефективни присъди. Трябва да излезем над сухия текст и да си представим как ще работи антикорулционния закон. Антикорупционният орган винаги трябва да бъде на място, да събира информация и да действа безкомпромисно", категоричен беше Радев.
.
Според него трябва да си зададем няколко важни въпроса, защо правим антикорупционния закон: 1. С каква цел правим Антикорупционния закон?; 2. Какъв ефект очакваме от него?; 3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

Президентът коментира и внесения документ в парламента, където пише, че източник на национална заплаха за България е Русия: "Никъде не пише, че Русия заплашва България. Пише, че руските действия заплашват националната цел за единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата тя каза неотдавна, че не можем да говорим за сигурност, ако нямаме ясен диалог с Русия. Съвсем скоро бе заявено, че България и Гърция ще бъдат мост към отношенията", обясни той.

"Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Трябва да отстояваме интересите си. Пряката доставка на руски газ е една от тях, например", допълни категорично Радев и допълни: "Трябва да търсим място, така че България да не бъде заобикаляна, както досега". "Политиката на ръководството на НАТО има две страни - едната е повишаване на комуникативният диалог с Русия", посочи Радев.

Президентът отговори и на въпрос за отношенията ни с Турция: "Много е важно Европа да има единна политика по отношение на Турция. Много е важно да се чуе и нашият глас. България и Турция са съседски държави и поддържаме много добри отношения. При един евентуален разрив на отношенията между ЕС и Турция България ще пострада първа. Точно поради причина нашият глас трябва да се чуе в единната позиция на Европа. В България не трябва да допускаме гласуването под строй, както се случи на последните избори. Уседналостта е един от начините за решаване на този проблем. Не трябва да допускаме ислямизацията на ромските гета. Не е нормално чуждите вероизповедания да се финансират отвън. Аз предложих редица законови промени, които да не допускат разсрастването на този модел. Не трябва да допускаме нашите етноси и религии да се капсулират, както и да се обръщат духовно към чужди държави. Не трябва да допускаме финансиране на вероизповеданията отвън. Това е недопустимо", категоричен беше държавният глава.

Върховният главнокомандващ въоръжените сили коментира и отношенията си с военния министър: "Не съм кръстосал шпаги с военния министър. Вчера бяхме заедно. Аз държа да се спазва закона, особено що се отнася до армията. Министър Красимир Каракачанов сега навлиза в армията. Тя е силова институция и когато се използва против закона може да стане опасно. Армията може да участва в определени операции, но трябва да има законови основания за това. Аз имам много добри отношения с министъра и ще се разберем. В момента законът позволява армията да действа срещу тероризма, но не и срещу криминални престъпници", разкри Радев.

"Никога не съм коментирал темата за президентска република. Балансът на властите е много важен. Президентът може да уплътнява своята власт. Нямам намерение да инициирам референдум за повече президентска власт и права. Аз съм заявил ясно, че ще спазвам българската Конституция", заяви президентът.

Той подчерта, че не е повдигал темата за президентска република. „Президентът представлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията“, каза Радев. Той отбеляза, че референдумът от миналата година е показал, че българите искат промяна на системата. Ако политиците не отговорят на проблемите на гражданите – бедност и корупция, тогава гражданите могат да потърсят други варианти, предупреди политиците Радев.

Интервюто завърши с въпрос за семейството му: "Семейството ми реагира с интерес и разбиране, когато стана ясно, че ще съм президент. Намират начин да се адаптират и продължават с ежедневните си дейности. ", разкри Румен Радев . "С жена ми обсъждаме проблеми от всякакъв характер. Аз уважавам мнението и се вслушвам. Обогатяват се отношенията ни. На нейното мнение винаги мога да разчитам, но крайното решение винаги е мое. ", завърши той.












Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4771 |07.09.2017 Държавният ”Български енергиен холдинг” е най-голямата компания у нас . 0| 4302 |16.08.2017 Евростат: България дава най-малко за обществен ред на глава от населението . 0| 5102 |25.07.2017 Държавният секретар на САЩ планира оставка . 1| 6186 |21.06.2017 НЗОК отчете бюджетен излишък за 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads