Реклама / Ads
18| 4887 |12.11.2012 НОВИНИ

Президентът подкрепи "Южен поток", подписваме в четвъртък

.
Източник: Президентство
В четвъртък ще се подпише окончателното инвестиционно решение за “Южен поток“. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
 

Държавният глава получи доклада за проекта двa дни след като разкритикува правителството, че няма достатъчно информация за параметрите на "Южен поток", които предстои да парафираме. След днешния си разговор с Добрев президентът изрази задоволство, че "хиляда умни човека, вместо един-двама, са взели решението за проекта и той е бил обсъждан публично и прозрачно".

"Аз съм твърдо за "Южен поток", но отговорността за неговото структуриране е на правителството", допълни Плевнелиев. Той подчерта, че проектът решава проблема с диверсификацията на газовата тръба, но не и тази с газовите доставки. Затова се надява кабинетът час по-скоро да направи първа копка на алтернативния южен газов коридор.

Президентът пожела на министър Добрев скоро страната ни да може да се похвали със собствено производство, визирайки находищата в Черно море. Държавният глава беше категоричен, че прозрачността на проекта "Южен поток" е важна за всички, които си плащат парното, както и за родните фирми. "Те трябва да бъдат информирани, за да планират”, обясни Плевнелиев. "Министър Делян Добрев и неговият екип ме увериха, че полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от досегашните", допълни той във връзка с предстоящия нов договор за цената на газа.

"Документът, който предадох, е същият, който бе представен на заседание на Министерски съвет и пред депутатите от икономическата комисия в парламента", уточни Делян Добрев. "Днес се очаква Словения, Италия и Франция да обявят своето решение по проекта "Южен поток". Ние предстои да го вземем в четвъртък, като дотогава ще бъдат уточнени и параметрите на новия газов договор", посочи още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6186 |12.11.2012 Путин кани Борисов за първа копка на "Южен поток" . 8| 6255 |11.11.2012 Шефът на БЕХ: Няма тайни около "Южен поток" . 11| 4961 |10.11.2012 Президентът очаква повече прозрачност по "Южен поток" . 27| 5310 |09.11.2012 Президентът: Следващият патриарх да е толкова достоен колкото Максим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads