Реклама / Ads
38| 5094 |26.11.2019 НОВИНИ

Президентът подписа указа за назначаванeто на Иван Гешев за главен прокурор

.
Румен Радев
Президентът Румен Радев подписа указа за назначаванто на Иван Гешев за главен прокурор, но инициира конституционни промени за процедурата. Това стана ясно от негово изявление пред медиите след среща със самия Гешев.
 

Започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията, заяви държавния глава.

Той се обърна с покана за такъв към аканедимичната общнот, политическите партии, институции и гражданиски организации.

 

Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, заяви още държавният глава.  По думите му България ще просперира само когато започнат да се спазват законите и президентът няма да допусне точно той да наруши основният закон на страната.

 

Радев заяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но при срещата с него ясно е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички нарушли закона, без оглед на политическа принадлежнист и социален статус.

 

Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост.

 

Радев обърна внимание още, че отчетността на главния прокурор приключва с назначаването на такъв, но надеждата на всички е Прокуратурата да спазва закона, да знае мястото си и какви са връзките й с други институции.

 

"Имам приоритети, но няма да ги коментирам в момента, преди да встъпя като главен прокурор", заяви Иван Гешев след срещата с президента Румен Радев. С ясното разбиране съм, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за постигане на справедливост, каза още Гешев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4451 |26.11.2019 Президентът Радев се среща с Иван Гешев на „Дондуков“ 2 . 10| 4094 |25.11.2019 Премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство . 3| 4591 |19.11.2019 Проф. М. Мирчев: Президентът следва общественото напрежение и институционална логика . 19| 7322 |19.11.2019 Президентът Радев: Ултиматуми не приемам от никого

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads