Реклама / Ads
4| 4839 |30.09.2020 НОВИНИ

Президентът поиска да се стимулира Военно-промишления комплекс

.
Президентът Румен Радев поиска стимули за българския Военно-промишлен комплекс (ВПК) и призова Министерство на отбраната да не се обръща към родната отбранителна промишленост не само за доставка на боеприпаси, но и за внедряване на нови технологии. Той направи това при откриването на 14-ото изложение за военна техника ”Хемус 2020” в Пловдив.Тази година 90 фирми от 17 страни показват най-големите новости във военната индустрия.
 

"Очаквам държавата да подкрепя още повече родната отбранителна индустрия с облекчени условия за производствата и стимулиране на реализацията на продукцията, за да може българският военно-промишлен комплекс да утвърждава своя авторитет на международния пазар Очаквам, че след дълги години на тежки финансови ограничения МО ще се обръща все повече към родната отбранителна промишленост, и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжения, но и за внедряване на нови технологии и научни разработки", обяви при откриването Радев.

 

Според него отбранителната индустрия не е обикновен дял от икономиката ни, който осигурява трудова заетост, а мощен стимул за развитието на науката, иновациите и високите технологии.

 

За миналата година военният износ на България е за 641 млн. евро или над 1 млрд. лева, каза пак в Пловдив министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Освен Радев и министър Борисов, на откриването на изложбата бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На 2 октомври ще бъдат отворени офертите за доставка на бойни машини за пехотата, съобщи зам. министърът на отбраната Анатолий Величков пак по време на оръжейното изложение Хемус 2020. Машините трябва да са поне 150 от които 90 бойни, а останалите обслужващи. Изборът ще е между две компании достигнали до финала. Това са базираната в Швейцария международна фирма GDELS и финландската Патриа.

 

Проектът е за 1.24 милиарда лева без ДДС за 10 г., като плащанията трябва да са по 100 млн. лв. годишно. Величков обясни, че след отваряне на офертите, на машините ще бъдат проведени маршови тестове, огневи тестовете и проверки на комуникационната система. Предполагаме, че до началото на следващата година ще стигнем до извод и ще предложим подписване на договор, каза Величков. Всеки един от проектите трябва да бъде съпътстван от индустриално сътрудничество, тоест част от производството да бъде в България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7488 |30.09.2020 Иво Христов: Президентът нарече проблемите с истинските им имена . 17| 5577 |29.09.2020 Виктор Орбан поиска оставката зам.-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова . 4| 5059 |28.09.2020 Омбудсманът поиска нормален достъп на журналистите в парламента . 16| 7085 |23.09.2020 Румен Петков: Ако президентът разговаря с Борисов, ще легитимира корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads