Реклама / Ads
30| 6025 |21.02.2013 НОВИНИ

Президентът: Правителството си тръгва, проблемите остават

.
Още утре започват консултации с политическите партии за сформиране на ново правитество. Всички заедно, а не по отделно, за да няма и капчица съмнения за тайни коалиции, договорени в президентството. Ако всички възможности са изчерпани и политическият елит не може да състави кабинет, ще сформира служебен, каза в изявлението си президентът Росен Плевнелиев.
 

Ето го и цялото изказване на президента:

Скъпи сънародници,

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. От протестите на хората срещу високите сметки за ток и монополите до искания за промяна в Конституцията. Хората трябва да знаят, че Конституцията на България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката. След като навсякъде в Европейския съюз гражданите имат право на избор на доставчик на ток и са въведени пазарни, а не монополни цени, това може спокойно да се случи и в България. Мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и от Правителството, а не от Конституцията. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността и за премахване на монополите могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа Правителство. Ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата. Това е единственото справедливо и отговорно към гражданите решение.

В ситуация на криза партиите и политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство. Никой няма да спечели от това, ще загубим всички ние, ще загубят и децата ни. Политическите партии да призоват публично своите симпатизанти да избягват провокации, да се придържат към обществения ред. Нека всички работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението. Ние сме мирен и толерантен народ - нека го докажем с действията си!

Настоявам политическите партии в този парламент да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат своята работа в Парламента до приключване на консултациите и на процедурата, предвидена в Конституцията. Знам, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа, но във време на трудности трябва да спазим законите, да запазим трезви умовете си и да търсим тези пътища, които ни водят към по-добро, а не към задълбочаване на кризата.

Позициите на парламентарно представените партии, поне досега са, че те не искат в рамките на това Народно събрание дa се формира ново правителство. Нуждаем се обаче от работещ парламент. Служебното правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, не може да бъде осъществено. Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата.

Казвам го ясно и недвусмислено - служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони.

Ако наистина всички възможности са изчерпани и българският политически елит не може да постигне обединение и не може да поеме отговорност с оглед на ситуацията, аз ще изпълня конституционното си задължение за съставяне на служебно правителство, бързо и отговорно. България се нуждае от стабилност, от работещи институции с ясен мандат.

Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително. Най-важната от тях е да се гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по един демократичен начин. Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме.

Вярвам и ще отстоявам с делата си правовият ред. С това отговарям на въпроса какво ще правя оттук нататък - каквото пише в Конституцията. В нея съм се заклел като президент, затова и българските граждани са ми гласували доверие, за да се спазват законите. Затова ще действам бързо и според закона. Още утре стартирам консултации с всички парламентарни групи. Всички заедно, а не поотделно. Защо - за да няма и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в Президентството. С партийните лидери утре ще говоря открито - какво има спешно за вършене в държавата и в Парламента до неговото разпускане, ако се стигне до това. Ще обсъдим, изчерпан ли е лимитът на настоящото Народно събрание и кредитът на доверие към него.

В понеделник връчвам мандата за съставяне на Правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следват вторият и третият - бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса - това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата.

Днес в ситуацията на тежка световна криза, която вече пета година не си отива, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго. Отговорната позиция на Правителството според мен беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди два дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Призовах кабинета и партиите преди няколко дни, публично, да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за което те протестират, срещу монополите и за повишаване на прозрачността и ефективността в енергетиката. Посочих, че президентът няма правомощия да определя цените на тока и да контролира и се ангажирах исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата, като адресират проблемите. Очаквах и призовах за дебат в Парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха.

Днес от различни страни се чуват призиви за свикване на Велико народно събрание. Едно недобре подготвено решение за свикване на Велико народно събрание може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата. Аз съм против прибързаните решения - три пъти мери, един път режи, е казал народът! Като президент апелирам към всички - към политическите сили, към гражданите - това е нашата държава и нека не я обричаме, както нея, така и бъдещето й, в тежък за нацията момент, на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на Велико народно събрание трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени в управлението на държавата се искат и как ще се постигнат те, като по тези промени се постигне предварително широк обществен консенсус.

Демокрацията, правовата държава и ясните правила не бива да бъдат поставяни под заплаха от никого. Нека действаме с разум и отговорност, без излишни емоции. Няма нищо страшно, когато едно правителство падне - в Белгия наскоро изкараха две години без да имат правителство. Разликата между тях и нас е в институциите - техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека днес покажем уважение към българските институции и закони. Със сигурност те на са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново, легитимно, назначено от народа правителство.

Благодаря ви!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5523 |18.02.2013 Президентът: Не съм безучастен към протестите! . 81| 5659 |18.02.2013 Депутатите на ГЕРБ: Безотговорно е да се иска оставка на правителството . 15| 5523 |05.02.2013 Президентът: Докладът за атентата в Сарафово е с гриф "Поверително" . 30| 5969 |30.01.2013 Президентът: Да не преувеличаваме с ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads