Реклама / Ads
30| 5981 |30.01.2013 НОВИНИ

Президентът: Да не преувеличаваме с ромите

.
Президентът Росен Плевнелиев
Проблемите с ромите не трябва да се преувеличават. България пази по-сигурно границите в сравнение с останалите европейски страни.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за в. "Нувел обсерватьор", след срещата му с френския му колега Франсоа Оланд, състояла се в Париж на 28 януари.

В него той коментира икономическите, културни и европейски връзки между двете страни и същевременно подчерта, че не трябва да се злоупотребява с темата за българските роми, предава БГНЕС. "Правителствата на Франция и България работят съвместно и този проблем не трябва да се преувеличава. Във Франция има около 2000 български роми, от които 80% пребивават напълно законно", каза Плевнелиев.

Според него става въпрос за 400 души, за които "ние се опитваме да работим по възможно най-хуманния начин". А единственият начин е да се уреди въпросът с интегрирането на ромите, добавя той.

На въпроса какво разбира под интегриране, Плевнелиев посочва, че трябва да се намерят икономически перспективи за това население на европейско ниво. "Ние скоро ще се присъединим към Шенгенското пространство. Ако спазваме правилата, нито въпросът с ромите, нито някой друг въпрос няма да ни попречи в това отношение. България сигурно пази европейските граници, дори според нас по-сигурно в сравнение с други страни", похвали се той.

Според него независимо дали говорим за валутния, фискалния, или за всякакъв друг съюз, ние работим за най-добрата интеграция в Европа. "Ние нямаме друг шанс в един толкова бързо развиващ се свят", каза още той.

Плевнелиев коментира и сътрудничеството с Франция в ядрената енергетика на фона на провелия се референдум в България, на който гражданите се произнесоха положително.

"България ще продължи живота на реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" и процедурите вече са предприети. Ще има търгове за обществени поръчки и ще сме щастливи, ако френският гигант "Арева" е кандидат", заяви Плевнелиев.

Той отбеляза, че нашите икономически връзки с Франция са "здрави". "Ние се гордеем със споразумението с "Тотал" за проучване на континенталния шелф на Черно море. Ключов партньор за нас е Véolia. "Алстом" също има проекти в България", каза още Плевнелиев и добави, че през последните 23 години френските инвестиции в България са достигнали около 1 милиард евро. През следващите 3 години ние ще удвоим тази сума, обеща той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5085 |27.01.2013 Президентът: Референдумът ще отпуши и мотивира гражданите . 286| 6696 |01.01.2013 Президентът: Да запретнем ръкави и да си оправим държавата . 28| 5164 |19.12.2012 Президентът: Консервативната фискална политика е ключ към успеха . 20| 5872 |29.11.2012 Президентът: Политиците ни са си научили уроците, няма да се месят на църквата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads