Реклама / Ads
0| 4780 |13.03.2007 НОВИНИ

Президентът привиква парламентарните сили на консултации

.
Президентът Георги Първанов започва консултациите с парламентарно представените партии за назначаване на Централна избирателна комисия за вота за евродепутати на 20 май.
 
 По закон ЦИК ще включва до 25 членове, като мандатът й съвпада с този на Европейския парламент. В рамките на шест часа държавният глава ще уточни с ръководствата на седемте парламентарни групи членовете и бъдещия председател на ЦИК. През миналата седмица от БСП обявиха, че ще предложат девет свои представители, сред които Светла Димитрова за председател на комисията. Димитрова е досегашен член на ЦИК, съдия във Върховния касационен съд, не е член на БСП, нито е обвързана с партията. Сред другите предложения на левицата са Александър Петров, Александър Александров, Ралица Негенцова, Румяна Сидерова и Румен Еленски. НДСВ ще отиде на консултациите при държавния глава с предложение за шест представители в ЦИК. Това са Бисер Троянов, Димитър Радев, Антоанета Груева, Емил Пенков, Иван Минев и Мина Топузова – всички са с опит в досегашни състави на ЦИК. ДПС ще предложи четирима свои представители за членове на Централната избирателна комисия за евроизборите. От пресцентъра на партията съобщиха за Дарик радио, че на консултациите при президента за състава на комисията ДПС ще предложи досегашните членове на ЦИК Мустафа Карадайъ и Сабрие Сапунджиева. Другите кандидати на ДПС за ЦИК са Велислава Кръстева и Ерхан Чауш – член на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол. СДС ще предложат на Първанов да назначи в състава на комисията юриста и член на ЦИК Елена Маркова и Калин Раймундов. ДСБ предлагат също човек с опит в комисията – математикът Иларион Иларионов, както и адвокат Мигуела Григорова. БНС предлагат в ЦИК да влезе юристът Красимир Вълев, а „Атака” – заместник-председателят на партията Антон Сираков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5163 |15.03.2007 Президентът назначи ЦИК за евроизборите . 0| 5100 |22.05.2007 Президентът Първанов се обяви за мажоритарно начало в изборите . 0| 5877 |03.05.2007 Когато силен гръм удари, как ехото вибрира в парламентарните кулоари . 0| 6310 |06.05.2007 Президентът Първанов : Действията на Станишев са закъснели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads