Реклама / Ads
0| 5398 |04.07.2017 НОВИНИ

Президентът е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър

.
Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.
 
Според съда Радев трябва да се яви в Съдебната палата във вторник в 9.30 ч. Президентът трябва да свидетелства какво знае от времето, по което беше командващ на Военновъздушните сили (ВВС). Показанията му се очакват с интерес, тъй като могат да дадат определен наклон на делото, защото той напусна авиацията в знак на протест, че управляващите я разсипвали.

Процесът срещу Ненчев се гледа в Софийския градски съд. Той тръгна в края на февруари, като се очаква по него да бъдат разпитани поне 23-ма свидетели. Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър Ненчев не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Обвинението твърди, че разследването е установило как през април 2015 г. между МО и руското дружество "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурсите на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро, или 7 388 666 лв. Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев казал на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС.

От престъплението според прокуратурата са настъпили значителни вредни последици за армията - нальотът на пилотите е спаднал на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8852 |03.07.2017 Първан Симеонов: Цветанов ще „удря” Радев, а Борисов ще помирява като "добро ченге" . 3| 6229 |29.06.2017 ГЕРБ се врътнаха: Президентът има нула правомощия при избора на „Грипен “ . 14| 7161 |28.06.2017 Антон Тодоров: Президентът е един случаен човек, никога не съм го взимал насериозно . 1| 7156 |26.06.2017 Р. Петков: Като гледам приятелите на Борисов, разбирам, че е минал на бананова диета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads