Реклама / Ads
43| 5469 |01.12.2013 НОВИНИ

Президентът: Протестите ще подсилят нашата демокрация

.
Росен Плевнелиев
Хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънската телевизия DiGi24 под заглавие "ЕС не е "голям брат", който дава просперитет, пари и развитие", което е било излъчено в навечерието на националния празник на страната - Деня на обединението, съобщиха от прессекретариата на президента.
 

Според Росен Плевнелиев, развитието и просперитетът не идват безплатно, за тях трябва да се работи усърдно. "Европейският съюз не е "голям брат", който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности. Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции", подчертава президентът пред медията.
 

Росен Плевнелиев отново е коментирал гражданското недоволство у нас през тази година, като е посочил, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат. "Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество - хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си", посочва държавният глава.
 

Пред телевизията Росен Плевнелиев оценява като много позитивни перспективите на регионалното сътрудничество между България и Румъния. "Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш", казва още президентът. Според него обаче реализацията на такива проекти не трябва да бъде оставена единствено на кметовете от двете страни на Дунав. "Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 километра", подчертава Росен Плевнелиев.
 

Запитан има ли "Студена война" между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция. По думите му, свидетели сме на исторически момент, в който ЕС не трябва да се проваля в усилията си да даде широка перспектива за тези страни, тъй като това би поставило под въпрос самия европейски проект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5241 |29.11.2013 1,8 млн. струват протестите на властта . 10| 5349 |27.11.2013 Кунева: Изборният кодекс е смокинов лист, зад който управляващите се крият от протестите . 15| 5291 |25.11.2013 Вигенин: Вижда се, че се справяме; протестите затихват . 10| 5189 |22.11.2013 Калфин: Протестите нямат искра, за да падне правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads